Texte și pretexte - Literatură, politică şi infografie. Invitat: universitarul şi istoricul literar francez Alexandre Gefen
Texte şi pretexte, sîmbătă, 2 decembrie 2023, ora 12:00. Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Georgeta Drăghici şi Valentin Protopopescu.
01 Decembrie 2023, 06:20
„Ca să fiu sincer, m-am confruntat cu dificultăţi majore căutînd scriitori cu opţiune de dreapta. E perfect adevărat că sînt foarte puţin numeroşi scriitorii care să asume deschis o identitate de dreapta. Pînă şi Michel Houellebecq, care e vădit un anti-liberal, chiar dacă acordă interviuri unor reviste situate mai la dreapta sau foarte la dreapta, nici măcar el nu revendică un statut politic de dreapta. O etichetă de dreapta cam stîrneşte frica. Nimeni nu-şi asumă aşa ceva.
Pe de altă parte, stînga manifestă o polaritate foarte atractivă. Doar că există mai multe feluri de a fi scriitor de stînga. Unii o fac deschis, adoptă o poziţie democratică, un discurs social, cum se întîmplă explicit la Annie Ernaux, care cauţionează o formă de justiţiarism, alţii au o altă strategie de stînga, o fac implicit, adoptînd o scriitură experimentală, de avangardă, care deconstruieşte societatea şi construieşte o opoziţie la injustiţie.
Suprarealiştii au făcut asta. Au practicat un soi de experiment politic prin felul în care au încercat să revoluţioneze limba.” (Alexandre Gefen)
Ediţia de sîmbătă, 2 decembrie 2023, a emisiunii Texte şi pretexte, îl are ca invitat principal pe distinsul intelectual parizian Alexandre Gefen, universitar de top al Franţei, căci a predat şi predă la Universitatea Bordeaux III, la Paris-Sorbonne Paris IV, la Paris III Sorbonne Nouvelle, în prezent fiind cercetător ştiinţific la prestigioasa instituţie CNRS, director ştiinţific adjunct în cadrul Institutului de Ştiinţe umaniste şi sociale de la CNRS.
Este un autor prolific, cu mai multe titluri foarte serioase şi excelent primite de critica franceză, precum Réparer le monde, Empathie et Esthétique, La mimèsis, L’idée de la littérature: de l’art pour l’art aux écritures d’intervention, Vies imaginaires: de Plutarque à Michon, etc.
În ultimii anii s-a concentrat asupra raporturilor dintre suportul electronic al supertehnologiei şi cercetarea literară, după cum atestă şi ultima sa carte, Vivre avec ChatGPT. În actuala ediţie a emisiunii Texte şi pretexte vom discuta cu Alexandre Gefen, autorul a două lucrări extrem de interesante, ambele apărute în 2022: La littérature est une affaire politique (volum în care a intervievat 26 de scriitori francezi) şi La littérature Une Infographie, ultima scrisă împreună cu Guillemette Crozet.
Răzvan Dolea, la rubrica Memoria între ghilimele, ne vorbeşte despre Aron Pumnul şi bătălia de la Austerlitz.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment important al istoriei universale: la 2 decembrie 1547 se stingea la Sevilla unul dintre cei mai importanţi conchistadori ai Spaniei, cel care a reuşit să înfrîngă rezistenţa războinicilor azteci conduşi de împăratul Montezuma. Masacrarea indigenilor, prin puterea armelor de foc sau datorită virusurilor aduse de spanioli de pe bătrînul continent, a fost actul de naştere al Regatului Mexicului, supus autorităţii regale.Turbulent, violent, temerar şi norocos, cuceritorul Mexicului s-a stins sărac şi plin de datorii, uitat de Coroana iberică.
La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre cele mai noi evenimente literare din Franţa.
În spaţiul rubricii Respiro sportiv, Valentin Protopopescu analizează victoria Italiei în Cupa Davis ediţia 2023.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, sceneta Taxi, interpretată de Valentin Teodosiu, Claudiu Blonţ şi Liliana Pană.