Texte şi pretexte:Karl Jaspers, modelul multidisciplinar în filosofie. Invitat: profesorul universitar Octavian Buda
Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Georgeta Drăghici şi Valentin Protopopescu;
25 Februarie 2023, 07:00
„Din punctul meu de vedere, poate că influenţa lui Martin Heidegger a fost mai mare în peisajul filosofic german decît cea a lui Karl Jaspers. Poate că maniera de a filosofa a lui Heidgger a fost mai spectaculoasă, mai iniţiatică, mai atrăgătoare. Însă Karl Jaspers a fost mai plurivalent, combinînd eficient metafizica, etica şi psihiatria. El s-a dovedit mai onest şi mai temerar, căci a fost un critic al regimului nazist şi nici nu s-a lăsat folosit ca vedetă-fanion a ideologiei celui de-al Treilea Reich. Şi, de ce să nu o spun, umanismul lui a fost mai autentic şi mai dedicat. Din toate aceste pricini, îl consider pe Jaspers drept cel mai important nume filosofic al Germaniei din veacul trecut.” (Octavian Buda)
Invitatul ediţiei din 25 februarie 2023 a emisiunii Texte şi pretexte este profesorul universitar doctor Octavian Buda, titular al catedrei de Istoria medicinei din cadrul UMF „Carol Davila” din Bucureşti şi expert IML în psihiatrie judiciară, autor a numeroase volume şi participant cu multe studii în lucrări colective, inclusiv în Occident, fost bursier Wolkswagen şi ex-preşedinte al Asociaţiei europene de istoria medicinei. Octavian Buda este un eminent cunoscător al operei şi biografiei lui Karl Jaspers, unul dintre cei mai mari filosofi ai Germaniei. Având o specializare în psihiatrie, invitatul nostru va putea să analizeze cu fineţe contribuţia jaspersiană la dezvoltarea gândirii clinice şi psihodinamice, ca şi modelul hermeneutic oferit de acesta pentru descifrarea personalităţii creatoare a artistului de geniu. În plus, domnia sa ne va putea oferi detalii despre poziţia anti-hitleristă a învăţatului german, episod ce aruncă o frumoasă lumină asupra conştiinţei sale morale.
Răzvan Dolea, la rubrica Memoria între ghilimele, ne va vorbi despre actorul român Kovács György, dar şi despre marele pictor francez Auguste Renoir.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment important al istoriei literaturii universale: la 25 februarie 1842 se năştea la Hohenstein-Ernstthal, în Saxonia, Germania, unul dintre cei mai prolifici şi iubiţi scriitori de literatură pentru tineret din toate timpurile. Era talentat, avea o imaginaţie debordantă şi ştia să construiască de minune intrigi complicate, în care străluceau eroii civilizatori şi personaje notorii prin ticăloşie. Printre cadoperele sale se numără romanele Winnetou, apărut într-o o serie de cinci cărţi, Comoara din lacul de argint, Testamentul incaşului şi Old Surenhand.
La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre cele mai noi evenimente literare din Franţa.
În spaţiul rubricii Respiro sportiv Valentin Protopopescu va aborda neplăcutul moment în care handbalista Cristina Neagu a fost huiduită de galeria clubului Rapid Bucureşti.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, sceneta Nici o deosebire, cu actorii Jeanine Stavarache şi Petre Lupu.