Texte şi pretexte: Gala muntelui 2023. Premierea celor mai bune performanţe în sporturile montane româneşti din 2022
Invitat: regizorul şi organizatorul Alpin Film Festival, Dan Burlac
11 Martie 2023, 07:00
Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Georgeta Drăghici şi Valentin Protopopescu;
„M-am născut şi am crescut la munte. Ca orice braşovean, am făcut drumeţie şi escaladă de mic, aşa că pasiunea pentru aventura montană a fost o constantă a vieţii mele. Am suferit groaznic cînd am locuit la Paris sau Bucureşti, pentru că nu mă simt în apele mele în metropolele de la cîmpie. Din punctul meu de vedere, o viaţă frumoasă şi sănătoasă, una plină de sens, poate fi trăită doar în proximitatea muntelui. M-am luptat ca să organizez şi în România un Festival de Film Alpin, iar astăzi evenimentul face parte din clubul select al celor mai importante festivaluri de profil din lume. Din toate aceste pricini, faptul că la Buşteni organizăm, alături de FRAE, CAB şi Primăria oraşului de sub Crucea Eroilor o Gală naţională a muntelui în care premiem pe cei mai temerari actori ai sportului montan, înseamnă un motiv în plus de mîndrie.” (Dan Burlac)
Invitatul ediţiei de sîmbătă, 11 martie 2023, a emisiunii Texte şi pretexte, este domnul Dan Burlac, directorul Alpin Film Festival, primul festival de film și cultură montană din România, eveniment care face parte din asociaţia internaţională a domeniului. Iniţial regizor de film cu studii serioase, în Franţa, discipol tăcut al lui Emil Cioran şi Constatin Tacou, Dan Burlac nu şi-a uitat originile montaniarde, el provenind din Ţara Bîrsei. Crescut şi format pe crestele Carpaţilor, măcinat de dor, a revenit în România, devenind un reputat om de televiziune în cadrul Pro Tv în anii de glorie ai acestuia, dar şi în cadrul TVR şi Realitatea Tv. A fost producător al mai multor pelicule româneşti de succes internaţional, precum A fost sau n-a fost? de Corneliu Porumboiu (Camera D’Or Cannes, 2006) sau 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile de Cristian Mungiu (Palme D’Or, Cannes 2007). Frustrat că în ţara noastră, în care există numeroşi iubitori ai muntelui, nu avem un festival de film dedicat fascinaţiei faţă de alpinism şi escalada, a iniţiat acest proiect care celebrează pasiunea românului pentru munte, natură şi drumeţie, Alpin Film Festival, care în 2022, la Braşov, şi-a serbat a şaptea ediţie, fiind un festival de talie internaţională.
Dan Burlac face parte din echipa care organizează pe 11 martie a.c. la Centrul cultural „Aurel Stroe” de la Buşteni Gala muntelui 2023. Premierea celor mai bune performanţe în sporturile montane româneşti din 2022. Este vorba despre oameni de bine din cadrul Federaţiei Române de Alpinism şi Escaladă, Clubul Alpin Român şi Primăria oraşului Buşteni. Cei mai valoroşi sportivi din domeniu, cele mai strălucitoare performanţe vor fi premiate în frumosul orăşel de la poalele Bucegilor. În afara celor 12 trofee (acordate, între altele, şi activităţilor paralampice, de pildă Gabrielei Bădicu pentru snowboard paralimpic şi lui Matei Liviu, pentru paraclimbing), sunt decernate şi două cupe personalizate: lui Horia Colibăşanu pentru succesul de pe Kangchenjunga, Himalaya (Marele Trofeu „Gala muntelui 2022”) şi Trofeul „Zsolt Török”, dedicat lui George Jinga pentru ski şi alpinism. Să nu-l uităm nici pe violonistul Răzvan Tomescu, care a salvat Cabana „Caraiman”, redînd-o circuitului turistic public, dar nici pe alpinistul Alexandru Grigorescu, premiat pentru ascensiunea de pe Broad Peak, Himalaya.
Răzvan Dolea, la rubrica Memoria între ghilimele, ne va vorbi despre marele istoric şi diplomat italian Francesco Guicciardini, dar şi despre valorosul muzician român Emanuel Elenescu.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment important al istoriografiei universale: la 11 martie 1544 se năştea la Sorrento, în Regatul de Neapole, un mare scriitor italian, cel fără de care gloria literară a Renaşterii nu poate fi concepută. El scrie poeme epice şi dramatice, în genul epopeii cavalereşti Rinaldo, dar şi poemul pastoral Aminta. A semnat peste 1700 de poezii (sonete, balade şi madrigale). Capodopera sa rămâne, fără îndoială, Ierusalimul eliberat (1581), o celebrare poetică a primei cruciade, text care suferă mai multe modificări şi şlefuiri din partea autorului.
La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre cele mai noi evenimente literare din Franţa.
În spaţiul rubricii Respiro sportiv Valentin Protopopescu va aborda tema absenţei liderului mondial, sîrbul Novak Djokovici, de la turneul din categoria Masters 1000 de la Indian Wells.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, sceneta Taxi, interpretată de Valentin Teodosiu, Claudiu Bleonţ şi Liliana Pană.