Texte şi pretexte - Fascinaţia exercitată de lumea fanariotă: desfrîu şi juisanţă. Invitată: scriitoarea Doina Ruşti
Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Georgeta Drăghici şi Valentin Protopopescu;
25 Martie 2023, 07:00
„Fiecare povestire pornește de la faptele știute și duce la cele întîmplate în teritoriile tenebroase, acolo unde începe depravarea.” (Doina Ruști)
Invitata ediţiei de sîmbătă, 25 martie 2023, a emisiunii Texte şi pretexte, este scriitoarea Doina Ruşti, care şi-a lansat pe 16 martie a.c. la librăria Cărtureşti Carusel din Bucureşti volumul Depravatul din Gorgani: alte 52 de ciudățenii, unul care cuprinde povestiri dintr-o lume halucinantă, cu o geografie insolită, pe care autoarea a plasat-o în secolul al XVIII-lea, dînd naștere unui adevărat fanariot-cult în literatura de azi.
Continuare a Ciudățeniilor amoroase din Bucureștiul fanariot, cartea aduce alte întîmplări despre excese, pasiuni devastatoare și consecințele dorințelor fără cenzură. Volumul pornește de la personajul sugerat în titlu, un libertin, care lasă moștenire cartea despre regulile neștiute ale desfrîului. Este vorba despre 17 reguli, fiecare conținînd cîteva povestiri tematice.
Răzvan Dolea, la rubrica Memoria între ghilimele, ne va vorbi despre regina Elisabeta I, dar şi despre marele pictor flamand Antoon Van Dyck.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment important al literaturii române: la 25 martie 2020 se stingea la Paris răpus de covid-19, după cum susţine certificatul de deces, un mare scriitor român, una dintre puţinele voci autentic anticomuniste pe care le-am avut. Om neîncovoiat, şi-a petrecut o bună parte a vieţii în temniţele patriei, devenindd ulterior dizident şi intrînd în conflict deschis cu Nicolae Ceauşescu. Regimul comunist îl expulzează, acesta avînd o notorietate prea mare în Apus pentru a putea fi ucis, deşi atentate au existat, inclusiv la Paris. Denigratorii au spus despre el că a fost important în calitate de critic al comunismului, dar nu şi ca scriitor. Idee falsă, căci autorul nostru a fost unul dintre cei mai talentaţi şi puternici prozatori postbelici, cu nimic mai prejos decât Marin Preda, Fănuş Neagu sau Mircea Nedelciu. Printre capodoperele semnate de acesta se numără Din calidor, Patimile după Piteşti, Culoarea curcubeului ’77, Ostinato, Gherla şi Arta refugii. Incomod, lipsit de ipocrizie şi temerar, a deranjat pe mulţi prin virulenţa cu care rostea adevăruri inconfortabile.
La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre cele mai noi evenimente literare din Franţa.
În spaţiul rubricii Respiro sportiv, Valentin Protopopescu va discuta despre un record colosal, cel de persistenţă în Top 10 deţinut de Rafel Nadal.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, cupletul Aoleu, pitici, pitici, interpretat Alexandru Arşinel.