Texte şi pretexte: Cum citim un haiku: chei pentru a înţelege/trăi irealitatea poemului. Invitat: poetul Florin Golban
Texte şi pretexte, emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Georgeta Drăghici şi Valentin Protopopescu
01 Aprilie 2023, 06:39
sîmbătă, 1 aprilie 2023, ora 12.00.
„Dificultatea majoră este aceea de a înțelege și a accepta că limbajul potrivit pentru a scrie haiku nu este unul discursiv. Laconismul haiku-ului provine în principal din faptul că îmbinările de cuvinte folosite sînt aproape identice cu cele pe care oricine le folosește cînd evocă precipitat anumite lucruri care l-au impresionat. Structurarea lor este una spontană atît în ce privește puținele cuvinte alese cît și focalizarea (aproape expresivă) pe aspecte ale lucrului, scenei, situației evocate. Aș spune deci că important și dificil este să refuzi literaturizarea. Să ai încredere în cititorul care este și el coautor într-o pondere cu atît mai mare cu cît poemul este mai bun.” (Corneliu Traian Atanasiu)
Invitatul ediţiei de sîmbătă, 1 aprilie 2023, a emisiunii Texte şi pretexte, este scriitorul Florin Golban. Poet sensibil, iniţiat într-un domeniu liric foarte special, genul haiku, acesta ne va vorbi despre cartea lui Corneliu Traian Atanasiu, Un cerc de linguri, care va fi lansată duminică, 2 aprilie a.c., la ora 12, la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti.
Iată cum sună comunicatul referitor la eveniment:
„Volumul Un cerc de linguri de Corneliu Traian Atanasiu, apărut la Editura PIM Iași (2023), cuprinde peste o sută de poeme interpretate ale celui mai cunoscut autor de haiku din România, Șerban Codrin Denk. Este calea cea mai accesibilă pentru a te apropia de un gen de poezie mai delicată și mai sobră. Comentariile nu sînt decît o călăuză pe parcursul lecturii. Autorul lor este partenerul cititorului în receptarea textului. Cel care îi lămurește dificultățile și îl ajută să le depășească, în maniera savuroasă a unor mici eseuri lirice. Cartea nu «traduce» ce a vrut să spună autorul, oferă doar o cheie de lectură necesară pentru că poezia haiku folosește altfel cuvintele, abordarea fiind una aluzivă, laconică, discretă emoțional. Titlul face trimitere la simplitate, la firesc și la comuniune, aspecte după care omul contemporan tînjește, fie că realizează sau nu acest lucru”.
Răzvan Dolea, la rubrica Memoria între ghilimele, ne va vorbi despre marele pictor spaniol Francisco Goya, dar şi despre poetul necuvintelor, Nichita Stănescu.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment important al literaturii universale: la 1 aprilie 1929 se năştea la Kralovo Pole, în Moravia, Republica Socialistă Cehoslovacia pe-atunci, un mare scriitor ceh, autor de romane, eseuri şi piese de teatru. Implicat în fenomenul „Primăverii de la Praga”, a devenit dizident şi apoi s-a refugiat politic în Franţa în 1975, devenind cetăţean al noi sale patrii în 1981. Spirit caustic, depozitar inspirat al celebrului umor negru praghez, dar şi un mare melancolic, ins cu o forţă de introspecţie particulară, acesta ne-a dăruit capodopere precum Gluma, Ridicole iubiri, Valsul de adio, Lentoarea, Jacques şi stăpînul său, Viaţa e în altă parte, Nemurirea şi Insuportabila uşurătate a fiinţei.
La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre cele mai noi evenimente literare din Franţa.
În spaţiul rubricii Respiro sportiv, Valentin Protopopescu va discuta despre paralela dintre doi tineri tenismeni, spaniolul Carlos Alcaraz şi danezul Holger Rune.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, sceneta Legumicultorii, interpretată de actorii Dem Rădulescu şi Horia Şerbănescu.
Ilustrare vizuală: foto Georgeta Drăghici (mulţumiri Arianei Vulpe pentru îngăduinţa de a publica această fotografie), foto Georgeta Drăghici, Valentin Protopopescu, Răzvan Dolea (sursa: arhiva personală), foto Maia îmbrăcată de Francisco Goya (sursa: pixabay), foto coperte Nichita Stănescu (sursa: agerpres), foto Florin Golban, afiş şi coperte (sursa: arhiva invitatului), foto teren de tenis (sursa: pixabay), foto grădină japoneză (sursa: pixabay), foto Horia Şerbănescu şi Dem Rădulescu (sursa: Agerpres).