Texte şi pretexte: Corpul omenesc, o abordare pluridisciplinară. Invitată: Andreea Barbu sâmbătă, 4 februarie , ora 12:00
Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Georgeta Drăghici şi Valentin Protopopescu;
04 Februarie 2023, 07:00
„Noile abordări și descoperiri despre relația dintre minte și corp, cunoașterea corpului pe care «îl locuim», dar în care cel mai adesea nu sîntem «acasă», corpul în dans și în sportul de performanță, ce înseamnă și implică un corp sănătos sînt câteva din temele și direcțiile pe care le-am propus în seria de evenimente reunite sub tema CORP-CUNOAȘTERE-CONEXIUNI.” (Andreea Barbu)
Invitata ediţiei emisiunii Texte şi pretexte din 4 februarie 2023, Andreea Barbu, este PR și face parte din echipa de Concept de la Cărturești unde se ocupă de rafturi tematice, proiecte și parteneriate culturale. Are un doctorat în domeniul Studiilor Culturale cu o teză despre secularizare și modernitate în a doua jumătate a secolului al XIX-lea în Occident și Japonia.
Alături de Ana Niculescu, Sevil Aimée Lăzărescu, Denisia Susanu, Monica Anghel și Isabella Crețan a inițiat și organizat la Cărtureștip roiectul CORP – CUNOAȘTERE – CONEXIUNI. Proiectul a constat într-o serie de 10 evenimente desfășurate în perioada 23 – 31 ianuarie 2023 și un raft tematic care au avut ca temă cunoașterea corpului din perspective diferite.
Toate aceste evenimente publice au fost centrate în jurul corpului înţeles ca scenă a sportului, dansului şi vieţii sănătoase, fireşte, mereu în relaţie cu mintea omenească. Dar despre ce anume este vorba? Andreea Barbu ne va vorbi despre mai multe dezbateri organizate în decursul lunii ianuarie 2023 în diferite centre Cărtureşti din Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Braşov, dar şi online, plecînd de la importanţa şi semnificaţia conceptului de corp în economia civilizaţiei occidentale postmoderne. Neuroștiințele, antropologia, sociologia, psihologia, sportul de performanţă și dansul contemporan s-au întîlnit pentru a celebra excelenţa corporalităţii. Artişti, medici, cercetători, sportivi şi jurnalişti au discutat din perspectiva competenţei şi a domeniului favorit despre valoarea existenţială a corporalităţii pentru omul zilelor noastre. Pentru a cita doar cîteva dintre aceste evenimente: marți, 24 ianuarie, de la 19:00, la Cărturești Carusel & online: Corpul în sportul de performanță. Întâlnire și discuție cu Horia Tecău; miercuri, 25 ianuarie, de la 19:30, la demisolul Cărturești Verona & online: Ask me anything cu Dragoș Pătraru; joi, 26 ianuarie, de la 19:00, la Cărturești Iulius Mall Cluj & online: Stresul, între minte și corp: De ce este adaptativ și când devine toxic? Prezentare și discuție cu Andrei Miu; în fine, vineri, 27 ianuarie, între 18:30 – 20:15, INSPIRATIO Gift Studio, Brașov: Cuvintele corpului. Atelier de dans și mișcare somatică cu Anamaria Guguian etc. Toate aceste evenimente, ca şi celalalte din program, au fost organizate în colaborare de reţeaua librăriilor Cărtureşti, Linotip-Centru independent coregrafic şi Europa FM.
Răzvan Dolea, la rubrica Memoria între ghilimele, ne va vorbi despre inventatorul german Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg, dar şi despre marele om politic francez Charles-Maurice de Talleyrand-Périgord.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment important al istoriei universale: la 4 februarie 1789 era ales în unanimitate de Colegiul Electoral primul Preşedinte al Statelor Unite ale Americii. Personaj de mare anvergură, patriot şi om de spirit, el avea să conducă insurecţia colonilor americani împotriva metropolei, reuşind să învingă după un lung şi sîngeros război trupele britanice superioare ca armament şi organizare. La 30 aprilie 1789 acesta avea să depună jurămîntul ca Preşedinte conform Constituţiei Americane la Federal Hall din New York.
La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre cele mai noi evenimente literare din Franţa.
În spaţiul rubricii Respiro sportiv Valentin Protopopescu va vorbi despre notorietatea şi criticii lui Novak Djokovici.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, cupletul Dă, Doamne!, cu actorul Constantin Tănase-Cărăbuş.
Ilustrare vizuală: foto Georgeta Drăghici (mulţumiri Arianei Vulpe pentru îngăduinţa de a publica această fotografie), Georgeta Drăghici, Valentin Protopopescu, Răzvan Dolea (sursa: arhiva personală), Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg şi Charles-Maurice de Talleyrand-Périgord (sursa: wikipedia), Andreea Barbu şi afiş (sursa: arhiva invitatului), George Washington (sursa: wikipedia), Novak Djokovici (sursa: wikipedia), Constantin Tănase-Cărăbuş (sursa: wikipedia).