Texte şi pretexte: China: trecut, prezent, viitor. Invitat: jurnalistul Ioan Budura.
Texte şi pretexte, emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Georgeta Drăghici şi Valentin Protopopescu
15 Aprilie 2023, 07:00
„China [...] istoria şi cultura unuia dintre cele mai vechi popoare, care de-a lungul cîtorva milenii a realizat performanţe remarcabile de creativitate şi care, spre deosebire de alte neamuri al căror apogeu ţine de istorie, are astăzi perspectiva de a atinge noi culmi de importanţă universală în domeniul creaţiei materiale şi spirituale. ” (Romulus Ioan Budura)
Invitatatul ediţiei de sîmbătă, 15 aprilie 2023, a emisiunii Texte şi pretexte, este jurnalistul radio Ioan Budura. Născut în China într-o familie de diplomaţi români, acesta a trăit în marea ţară extrem-orientală în mai multe rînduri, avînd prilejul să compare diferitele etape parcurse de civilizaţia chineză în ultimele cinci decenii. De la o stare de înapoiere economică şi socială cronică, China a atins în prezent stadiul de primă putere economică a lumii, cu un nivel de înzestrare tehnologică uluitor. Cum se integrează avîntul industrial şi tehnologic în cosmosul confucianist al culturii chineze? Cum pot coexista comportamentele taoiste cu cele reclamate de economia de piaţă postmodernă? Iată întrebări la care prietenul nostru Ioan Budura este invitat să răspundă.
Răzvan Dolea, la rubrica Memoria între ghilimele, ne va vorbi despre doi mari scriitori români: Barbu Ştefănescu Delavrancea şi Panait Istrati.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment important al artei universale: la 15 aprilie 1452 se năştea la Vinci, în Italia, artistul care avea să fie considerat titanul artei renascentiste, alături de Michelangelo şi Rafael. Geniul acestuia nu se va limita însă la pictură, sculptură, desen şi arhitectură. Inventator, matematician, fizician şi chimist, minte organizată filosofic şi cu un potenţial vizionar ieşit din comun, a realizat proiecte ale unor aparate de submersie marină şi de zbor prin mijloace autonome de propulsie. Personalitatea sa avea să marcheze veacul al XVI-lea şi întreaga artă şi cultură occidentală.
La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre cele mai noi evenimente literare din Franţa.
În spaţiul rubricii Respiro sportiv, Valentin Protopopescu va discuta despre tenismenul norvegian Casper Ruud, fost număr doi mondial.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, cupletul interbelic C’est la vie, interpretat de marele Constantin Tănase-Cărăbuş.