Texte şi pretexte - Ce face războiul oamenilor? Invitată: Magdalena Mărculescu, director editorial în cadrul grupului Trei din Bucureşti
30 Martie 2024, 07:00
„Nu există o testare mai dură a rezilienţei făpturii umane decît experienţa războiului, una de limită. Cu-atît mai interesantă devine maniera în care cumplita experienţă a războiului ajunge să fie reflectată de inocenta privire a copiilor. În acest fel, distanţa ontologică dintre cruzimea inutilă a adulţilor (bărbaţilor) şi ludica poftă de viaţă a celor mici îşi primeşte adevărata măsură. Una pe care literatura de ficţiune de calitate o poate reflecta magnanim” (Magdalena Mărculescu)
În ediţia de sîmbătă, 30 martie 2024, a emisiunii Texte şi pretexte, ne propunem să discutăm cu prietena noastră, directorul editorial al grupului Trei din Capitală, Magdalena Mărculescu, o strălucită absolventă a Facultăţii bucureştene de Filosofie, doctor summa cum laudae în metafizica lui Kant şi Heidgger, dar şi editor mereu inspirat, despre felul în care copii transfigurează experienţa cruntă a războiului. Discuţia noastră va pleca de la două romane recent apărute la Editura Trei, Cele opt vieţi ale unui trickster de-o vîrstă cu veacul de Mirinae Lee, şi Cînd Hitler a furat iepurele roz de Judith Kerr. Dacă prima scriere aduce în prim-plan o autentică saga consumată pe însîngerata frontieră dintre cele două state coreene, cea de-a doua abordează în deja binecunoscutul stil ludic al autoarei, o eminenţă a literaturii pentru copii, tema dezrădăcinării infantile la vreme de război.
Cei doi realizatori, Georgeta Drăghici şi Valentin Protopopescu îl vor evoca pe marele critic şi istoric literar Nicolae Manolescu, recent dispărut dintre noi.
Răzvan Dolea, la rubrica Memoria între ghilimele, ne va vorbi despre marele patriot Ion Inculeţ dar şi despre inspiratul cineast Andrei Tarkovski.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment important al istoriei cinematografului universal: la 4 aprilie 1932 se năştea la Zavrajie, în URSS, unul dintre cei mai importanţi cineaşti ruşi. Maestru al analizei psihologice abisale, poet al imaginii şi al cromaticii alb-negru, mare manipulator al simbolurilor şi metaforelor, a abordat o gamă variată de teme, de la cele istorico-teologice, şi pînă la cele de factură science-fiction şi filosofice. Pentru arta sa cinematografică a fost recompensat cu Marele Premiu şi cu Premiul pentru cel mai bun regizor al Festivalului de la Cannes. Printre capodoperele sale se numără pelicule ca Ivan Rubliov, Copilăria lui Ivan, Călăuza, Solaris, Oglinda, Nostalgia şi Sacrificiul.
La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre cele mai noi evenimente literare din Franţa.
În spaţiul rubricii Respiro sportiv Valentin Protopopescu analizează cele două partide amicale de fotbal ale României contra Irlandei de Nord şi Columbiei.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, sceneta E mai... interpretată de Toma Caragiu şi Carmen Stănescu.