Texte și pretexte - Bianca Andreescu: „Cu toţii avem puterea de a schimba felul în care gîndim”
Texte şi pretexte, sîmbătă, 4 noiembrie 2023, ora 12.00. Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Georgeta Drăghici şi Valentin Protopopescu. Tema ‒ Mari sportivi scriitori – Bianca Andreescu. Invitată: campioana canadiană de tenis Bianca Andreescu
04 Noiembrie 2023, 06:15
Invitata ediţiei de sîmbătă, 4 noiembrie 2023, a emisiunii Texte şi pretexte, este campioana canadiană de tenis Bianca Andreescu.
Născută la Mississauga, în Ontario, dar educată şi în patria părinţilor ei, la Piteşti, dar şi în Canada, Bianca Andreescu a beneficiat de-a lungul anilor de antrenori de mare valoare, învăţînd cîte ceva de la fiecare: Gabriel Hristache, Lan Yao-Gallop, Nathalie Thauziat, André Labelle, Sylvain Bruneau, Sven Groenefeld şi Christophe Lambert. Foarte talentată, ea s-a dovedit o jucătoare precoce, căci la 19 ani, în 2019, avea să triumfe în trei turnee de mare importanţă: Indian Wells (Premier), Cupa Rogers-Toronto (Premier 5) şi US Open (Grand Slam), dominînd în finală foste lidere mondiale ca Angelique Kerber şi Serena Williams (de două ori). Din păcate, promiţătoarea ei carieră avea să fie minată de o serie de accidentări serioase, care au ţinut-o departe de competiţii.
În prezent ea ocupă locul 92 WTA, dar jocul ei este atît de complet încît poate reveni oricînd în top, depăşindu-şi cea mai bună clasare, locul patru în octombrie 2019. Mărturie pentru acest pronostic stă meciul din primul tur al Roland Garrosului din acest sezon, cîştigat în faţa Victoriei Azarenka cu 2-6 6-3 6-4, o partidă fantastică, cu un nivel neverosimil de înalt, în care fata noastră a revenit de la set şi 1-3, plus serviciul la adversară.
Iat-o însă pe Bianca prezentă în emisiunea noastră într-o calitate inedită: cea de scriitoare. Ea a semnat, alături de excelenta autoare Mary Beth Leatherdale, volumul de literatură motivaţională pentru copii Bibi joacă tare, carte excelent ilustrată de Chelsea O’Byrne, tradusă de Alina Rudeanu şi publicată la casa Curtea Veche din Bucureşti.
Povestea ne aduce în prim-plan o fetiţă pe nume Bibi, care dă pe afară de energie, face multe sporturi şi devine campioană la tenis, dar are ghinionul să se accidenteze şi, deprinzînd tehnica meditaţiei, îşi întăreşte mintea pentru a reveni mai puternică pe terenul de sport. Fireşte, nu e singură în eforturile ei de a deveni mai bună, avîndu-i alături pe părinţi şi pe căţeluşa Coco. O aubiografie mascată, o poveste de succes dar care are în spate ani de muncă, de eforturi şi suferinţă, o poveste a unei mari campioane narată cu voioşie şi farmec astfel încît modelul inspiraţional să fie mai plastic conturat.
Răzvan Dolea, la rubrica Memoria între ghilimele, ne vorbeşte despre sociologul Dimitrie Gusti şi dramaturgul Tudor Muşatescu.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment important al istoriei muzicii universale: la 4 noiembrie 1847 se stingea la Leipzig un mare compozitor şi dirijor german de origine evreiească. Considerat titan al muzicii romantice, opera sa avea să intre ulterior într-un nedrept con de umbră, fiind însă reevaluată şi recuperată în prezent, spre bucuria melomanilor din întreaga lume. Melodicitatea şi armonia sînt trăsăturile de căpătîi ale unei muzici inspirate şi tandre. Dintre capodoperele acestuia amintim Simfonia italiană şi Simfonia scoţiană, dar şi Uvertura Hebridele sau ciclul Cîntece fără cuvinte.
La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre cele mai noi evenimente literare din Franţa.
În spaţiul rubricii Respiro sportiv, Valentin Protopopescu analizează psihologia finalei turneului de la Viena, meci între Jannik Sinner, Italia, şi Daniil Medvedev, Rusia.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, cupletul Dă, Doamne, interpretat de Constantin Tănase-Cărăbuş.