Texte şi pretexte - Annapurna, dragostea mea. Invitată: alpinista Maria Alexandra Dănilă
Texte şi pretexte, emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Georgeta Drăghici şi Valentin Protopopescu
20 Mai 2023, 07:00
„Pe 15 aprilie, în jur de 11:20, la puțin timp după echipa de fixare a corzilor, am ajuns și eu pe vîrf. Am făcut parte din echipa celor de la Imagine Nepal, am urcat cu șerpași și oxigen. Ziua asaltului final a fost foarte grea pentru că am plecat din direct din Tabăra trei, care e pe la 6200 m... și ultimii 3-400 de metri am așteptat după colegii noştri care fixau corzile... așa încît doar urcarea a durat vreo 17 ore. A fost greu, dar foarte frumos. Ai multe momente în care te întrebi de ce ești acolo. Cînd ești în perioada de aclimatizare nu te simți extraordinar. Efortul din ziua dedicată atacării vîrfului a fost mare: mergi toată noaptea, nu dormi deloc, nu bei foarte multă apă, nu ai multe la tine. M-am simțit deshidratată. Am mîncat doar niște batoane în ziua dedicată vîrfului.” (Maria Dănilă)
Invitata ediţiei de sîmbătă, 20 mai 2023, a emisiunii Texte şi pretexte, este IT-ista şi alpinista de mare altitudine Maria Alexandra Dănilă. Această tînără de 35 de ani născută la Constanţa dar care trăieşte în Bucureşti, fiind IT-istă, a devenit prima femeie din România care reuşeşte să escaladeze optmiarul Annapurna (8091 metri), cunoscut şi ca Muntele ucigaş. De altfel, acest vîrf himalayan a fost primul optmiar cucerit vreodată, performanţa fiind realizată în 1950 de către echipa franceză compusă de Maurice Herzog şi Louis Lachenal. Cît de greu le-a venit versaţilor alpinişti francezi să atingă vîrful, precum şi povestea suferinţelor îndurate de ei putem afla din două cărţi de excepţie traduse în româneşte, Cucerirea Annapurnei de Maurice Herzog, şi Cuceritorii inutilului de Lionel Terray.
Răzvan Dolea, la rubrica Memoria între ghilimele, ne va vorbi despre marele om politic român Ion Brătianu dar şi despre părintele Turciei moderne, Mustafa Kemal Atatürk.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment important al descoperirilor geografice universale: la 20 mai 1506 se stingea la Valladolid un mare navigator italo-spaniol. De numele său se leagă descoperirea Americii, deşi acesta era convins de faptul că va găsi o cale să ajungă în India navigînd mereu spre vest. Genovez de origine, visător şi încăpăţînat, convinge Coroana spaniolă să-i finanţeze o flotilă spre a cartografia drumul spre Indii. La 12 ocombrie 1492 debarcă pe o insulă din Antile, botezată Santa Maria Concepcion, crezînd în mod greşit că a păşit pe pămînt indian.
La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre cele mai noi evenimente literare din Franţa.
În spaţiul rubricii Respiro sportiv, Valentin Protopopescu va aborda chestiunea surprinzătoarei înfrîngeri a lui Carlos Alcaraz la turneul de la Foro Italico.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, monologul Dă, Doamne, interpretat de Constantin Tănase-Cărăbuş.