La periferia lumii: arhivă şi ficţiune. Invitat: istoricul Adiran Majuru
Texte şi pretexte, emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Georgeta Drăghici şi Valentin Protopopescu
03 Iunie 2023, 07:00
„Cele mai serioase avertizări din istorie pornesc din subteran. Oricînd, printr-o bizară inversare de roluri, din subteranul fecund, tranzitează diurnul un neînţeles, un marginal, care devine stăpîn absolut.” (Adrian Majuru)
Invitatul ediţiei de sîmbătă, 3 iunie 2023, a emisiunii Texte şi pretexte, este istoricul şi scriitorul Adrian Majuru. Fascinat de universul marginalilor şi foarte foucauldian din acest punct de vedere, invitatul nostru are deja o bibliografie extrem de bogată pe această temă sensibilă: de la Bucureştii mahalelor la Copilăria la români, de la Sinuciderea la Prostituţia, de la Bucureştiul subteran la Cum se distrau românii odinioară etc. Cu ocazia Salonului Internaţional de Carte Bookfest, autoul nostru a lansat volumul Hoţul din Curtea Miracolelor, carte apărută la Editura Litera din Bucureşti.
Nici studiu de caz, nici roman, dar puţin din amîndouă, textul citat povesteşte cazul lui Ion Şerbănescu, zis şi Tata Moşu’, de meserie hoţ şi zugraf, un erou al lumii interlope interbelice din Bucureşti. Adrian Majuru a studiat de-a fir-a păr dosarul juridic al acestui personaj real, transformîndu-l însă pe sofisticatul interlop într-un adevărat gurú al jafului rafinat, cu o moralitate specifică. Scriitorul s-a inspirat din studiul semnat de medicul legist Ion Stănescu, Furtul profesional şi furtul sportiv, premiat în 1935 de Academia Română.
Răzvan Dolea, la rubrica Memoria între ghilimele, ne va vorbi despre marele pictor flamand Peter Paulus Rubens, dar şi despre Petru cel Mare.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment important al istoriei sportului universal: la 3 iunie 1986 vedea lumina zilei la Manacor, în Insulele Baleare, cel mai mare sportiv spaniol din toate timpurile. Tenismen, acesta codeţine recordul de titluri de Mare Şlem, alături de sîrbul Novak Djokovici, 22. Fost lider mondial, ibericul a fost supranumit Regele zgurii, căci e considerat cel mai valoros jucător pe această suprafaţă, cîştigînd 14 trofee la Roland Garros. El deţine 92 de titluri la simplu, e medaliat cu aur la Jocurile Olimpice şi la simplu, şi la dublu, cîştigînd de cinci ori Cupa Davis. Maiorcanul este un model de abnegaţie şi temeritate, luptînd dramatic pentru fiecare punct.
La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre cele mai noi evenimente literare din Franţa.
În spaţiul rubricii Respiro sportiv, Valentin Protopopescu analizează cea mai mare surpriză din prima rundă a Roland Garrosului, eliminarea favoritului secund, Daniil Medvedev.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, monologul C’est la vie, interpretat de Constantin Tănase-Cărăbuş.