Imoralitatea omenească din unghi de vedere medical. Invitat: profesorul universitar doctor Octavian Buda
08 Noiembrie 2024, 17:03
„O adevărată epopee, pasionantă, de o mare erudiţie, scrisă cu extraordinară atenţie pentru fiecare detaliu povestit. Dovada că istoria unei ştiinţe complexe precum medicina legală face parte din zestrea importantă a cunoaşterii medicale, sociale şi culturale.” (academician Vladimir Beliş)
În ediţia de sîmbătă, 9 noiembrie 2024, a emisiunii Texte şi pretexte, sîntem invitaţi să pătrundem alături de profesorul Octavian Buda, titularul catedrei de Istoria medicinei din cadrul UMF „Carol Davila” din Bucureşti, în universul cataclismelor umane, epidemii letale, asasinate, reconstituiri antropologice şi secvenţe insolite ale istoriei politice româneşti şi universale. De la ciuma lui Iustinian la ciuma lui Caragea, de la asasinarea lui Barbu Catargiu la moartea unui laureat Nobel pe frontul de la Mărăşeşti, cartea lui Octavian Buda, Privirea lui Thanatos. Epidemii, războaie, asasinate, masacre în şase istorii medicale locale şi globale, apărută la Editura Polirom de la Iaşi, bogat ilustrată cu imagini de epocă şi bizuită pe documente inedite, nu are cum să nu ne stărnească interesul şi să ne fascineze. Autorul ne va introduce într-o teorie ce poate răsturna privirea superficială asupra asasinării premierului Catargiu pe Dealul Mitropoliei.
Răzvan Dolea, la rubrica Tema zilei la trei minute post meridian, ne vorbeşte despre fenomenul social şi cultural al rapidismului, o formă de rezistenţă în perioada comunistă.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment important al istoriei universale: la 9 noiembrie 1971 se stingea la Colombey-les Deux-Églises în Champagne, Franţa, un mare militar şi om politic francez, unul dintre eroii celei de-a Doua conflagraţii mondiale. Spirit neînfrînt, cel poreclit „Păsăroiul” din pricina impozentei sale staturi, a format un guvern în exil la Londra şi a comandat forţele francezilor liberi în lupta contra ocupantului nazist. A fost premier şi preşedinte al Franţei, a retras armata din Algeria, a fost ţinta unei tentative de asasinat, a stîrpit o răzmeriţă a generalilor din armata din Algeria şi a scos Franţa din NATO, considerată o organizaţie sub tutelă americană. În urma mişcărilor studenţeşti şi muncitoreşti din mai 1968, a demisionat, refuzînd ca armata să tragă asupra compatrioţilor. A fost ultimul mare conducător francez, fără asemănare cu mediocrităţile zilei.
La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre Prix Goncourt şi Prix Renaudot 2024, distincţii cîştigate de Kamel Daoud şi Gaël Faye.
În spaţiul rubricii Respiro sportiv, Valentin Protopopescu evocă poziţia lui Novak Djokovici legată de vaccinul bazat pe ARN mesager, dar şi situaţia de azi din Australia pe aceeaşi temă.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, sceneta Costică, dormi?... interpretată de Sorina Dan şi Mircea Crişan.