Film appétit!
08 Mai 2024, 07:41
Rareori mâncarea în filme este doar mâncare. Prin mâncare, cineaștii aleg să vorbească despre pasiuni, despre memorie, despre trecerea timpului, despre ambiții absurde și lăcomie, despre atmosferă. Împreună cu Adriana Sohodoleanu, teoreticiană a gastronomiei, pe care o puteți asculta săptămânal la Orașul vorbește la RRC, Elena Vlădăreanu a gândit pentru Scena și ecranul un parcurs gustos, vizual și sonor pentru două zile, 6 și 7 mai. Vă invităm așadar să revedeți sau să vedeți o serie de filme prin lupa chef-ului: ”Polițist, adjectiv” (r. Corneliu Porumboiu, 2009), ”Mia își ratează răzbunarea” (r. Bogdan Theodor Olteanu, 2020), ”Ospățul Babettei” (r. Gabriel Axel, 1987), ”Marea Crăpelniță” (r. Marco Ferreri, 1973), ”The Menu” (r. Mark Mylod, 2022), ”Big Night” (r. Campbell Scott, Stanley Tucci, 1996), ”Nașul” (r. Francis Ford Coppola, 1972).
Adriana Sohodoleanu: ”Masa e atât de aproape de aragaz că practic Cristi doar își rotește corpul pentru a-și pune mâncarea în farfurie”
Adriana Sohodoleanu: ”Pentru mine, La Grande Bouffe nu are nicio componentă gastronomică”.