“Vizita” Academiei Goncourt la București
28 Octombrie 2024, 01:44
Creat la sfârșitul secolului al XIX-lea pentru autorii de limbă franceză, Premiul Goncourt este acordat, de 121 de ani, de către Academia cu același nume, formată din zece membri. De-a lungul deceniilor, acest premiu s-a transformat într-o veritabilă insituție, capabilă să schimbe atât soarta unei cărți, cât și a autorului și editorului ei. Săptămâna aceasta, 7 din cei 10 membri ai Academiei Goncourt au venit la Muzeul Național al Literaturii Române pentru a anunța titlurile celor 4 cărți aflate pe lista finală. Este pentru a treia oara în istoria de peste un secol a celebrului premiu când selecția finală se face în alt oras decât Parisul. “Vizita” Academiei Goncourt la București s-a petrecut în contextul Centenarului Institutului Francez din România.
Philippe Claudel, scriitor, regizor și dramaturg, președinte al Academiei Goncourt, spune că faima premiului s-a construit de-a lungul timpului, el devenind foarte important și ca prestigiu, dar și din punct de vedere economic. Scriitoarea Camille Laurens, editorialist literar și secretar general al Academiei Goncourt, crede că acest premiu e singura distincție literară franceză cunoscută în întreaga lume.
Laureatul Premiului Goncourt din acest an va fi ales dintre scriitorii Kamel Daoud, Gaël Faye, Sandrine Collette şi Hélène Gaudy, luni, 4 noiembrie.
Anca Mateescu a fost marți, la Muzeul Literaturii Române din București, și a făcut un reportaj pentru Revista Literară Radio.