Ileana Mălăncioiu - "Cea mai mare bucurie a fost că nu am scris niciodată cum ar fi vrut alții, ci cum am crezut eu"
06 Octombrie 2024, 15:28
"Am reușit să rămîn eu însămi". Ediție definitivă, cartea de interviuri publicată de Ileana Mălăncioiu în 2024, la Editura Polirom, adună toate convorbirile importante ale poetei și eseistei, începînd din anul 1994 pînă în prezent. 30 de ani în care a fost intervievată de scriitori și jurnaliști despre poezie, politică și societate, pentru că Ileana Mălăncioiu a fost întotdeauna și o purtătoare de cuvînt a scriitorilor, o intelectuală de atitudine.
"În loc să-și vadă de poezie", cum era sfătuită uneori, ea a avut atitudini și opinii, cel mai adesea contra curentului, inclusiv în timpul comunismului. În același timp, poezia ei se înscrie între cele mai valoroase ale literaturii române.
Cartea cuprinde doar interviuri acordate în scris. Printre intervievatori: Gabriela Adameșteanu, Marta Petreu, Lucia Negoiță, Clara Mărgineanu, Daniel Cristea- Enache, Simona Sora, Roberto Mussapi, Xavier Montoliu Pauli.
Ediția definitivă de acum conține o Addenda la ediția din 2016, în care sînt adăugate șase texte noi, între ele trei interviuri, semnate de Iulian Boldea, Ovidiu Nușfelean și Bogdan Crețu.
Interviurile ne poartă de la politic și social spre poezie și înapoi, cu un interes crescînd pentru poezie pe măsură ce ne îndepărtăm de anii 1990. Este întrebată despre copilărie, anii formării intelectuale, comunism și postcomunism, despre prietenii literare și astfel apar în scenă Virgil Mazilescu, Marius Robescu, Lucian Raicu, Gabriela Melinescu, Aurel State, Nichita Stănescu, Gellu Naum, Emil Botta, Mircea Ivănescu, Marin Preda, scriitori de mare însemnătate pentru cultura noastră, protagoniști ai unor ani de efervescență creatoare.
Despre această lume literară, Ileana Mălăncioiu a vorbit cu Georgeta Drăghici în emisiunea Revista Literară Radio din 6 octombrie.