Carlo Vecce - „Povestea Caterinei ne deschide ochii asupra suferinței semenilor noștri din ziua de astăzi, care fug de război, de sărăcie și de alte asemenea lucruri”
09 Decembrie 2024, 12:55
Anca Mateescu și Georgeta Drăghici au vorbit duminică, 8 decembrie, la Târgul Gaudeamus, cu profesorul și cercetătorul Carlo Vecce despre descoperirea unui document din 2019, care a dus la ipoteza că mama lui Leonardo da Vinci a fost o sclavă cercheză. Această descoperire a stat la baza romanului său de peste 500 de pagini, o lucrare ce explorează vocea mamei lui Leonardo, Caterina, și semnificația vieții ei.
Carlo Vecce a găsit documentul în arhivele din Florența, iar impactul emoțional a fost atât de mare încât a simțit nevoia să-l transpună în literatură. Deși nu este scriitor de profesie, Vecce afirmă că vocile din trecut, descoperite în manuscrisele cercetate, păreau să-i vorbească.
“Cercetând aceste documente, aveam senzația că aud de undeva, din trecutul îndepărtat, niște voci, vocile unor oameni care au existat cu adevărat. Și, într-o bună zi, am început să scriu și ce am pus pe hârtie e chiar ceea ce îmi spuneau acele voci pe care eu le auzeam. Astfel, s-a născut acest roman, din punerea laolaltă a vocilor tuturor acestor persoane care au întâlnit-o, într-adevăr, în realitate, pe Caterina, mama lui Leonardo.”
Caterina este prezentată ca o tânără care a îndurat mari suferințe și dificultăți, dar și-a menținut forța, reziliența și curajul. Viața Caterinei devine un simbol al luptei și al supraviețuirii, iar surâsul său este asociat cu celebrul surâs al Giocondei, simbolizând amestecul dintre viață, suferință și moarte.
“Este o tânără care trece prin foarte multe momente de suferință. Dar trece prin ele cu foarte multă reziliență, am putea spune. Este ca și cum ar fi scris în destinul ei această suferință. Și înțelegem asta în urma scenei în care mama sa îi dă naștere și apoi moare.”
Pentru Vecce, scrierea acestui roman a fost un act de justiție și iubire. El consideră că literatura poate surprinde profunzimea vieții mai bine decât istoria. Tema centrală a romanului este libertatea, iar autorul subliniază că povestea Caterinei ne poate ajuta să înțelegem mai bine suferința și lupta pentru demnitate a semenilor noștri.
Romanul lui Carlo Vecce Surâsul Caterinei. Mama lui Leonardo Da Vinci a apărut la Humanitas Fiction, în traducerea Oanei Sălișteanu, și a fost în topul vânzărilor editurii la Târgul de Carte Gaudeamus.
Traducerea interviului de la Revista Literară Radio a fost asigurată de Adina Vasile.