REConCHILLiant: Daniela Rei Vișan în dialog cu Ovidiu Popa Velea
11 Februarie 2024, 07:00
” Nimeni nu pune preț pe timp; se folosesc de el cu atâta larghețe, de parcă ar fi gratuit. (...) Nimeni nu îți va da anii înapoi, nimeni nu te va aduce pe tine înapoi la tine. Viața va înainta așa cum a început, nu se va întoarce și nu se va opri în loc; nu va scoate nici un zgomot, nu îți va atrage atenția asupra iuțelii sale. Se va scurge în tăcere; Nu se va prelungi nici la porunca unui rege, nici la aclamațiile publicului. Așa cum a pornit din prima zi, așa va goni; nicăieri nu se va abate, nicăieri nu va zăbovi. Care va fi rezultatul? Tu ești absorbit de treburi, iar viața zorește. Între timp, va fi aproape moartea, pentru care, vrei, nu vrei, trebuie să îți fac îți faci timp.”
SENECA ”ALT TIMP NU AM.
Despre scurtimea vieții. Despre viața fericită. ” Editura Seneca Lucius Annaeus, 2014 București
Duminică 11 februarie 2024 de la ora 18.00 vă propunem la Radio România Cultural o reîntâlnire cu domnul doctor Ovidiu Popa-Velea, Conferențiar la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, psihoterapeut acreditat, licențiat în Psihologie –Universitatea București, Fullbright Alumns la New School University, New York. În cele 30 de minute ale emisiunii vom discuta despre îngrijirea pacientului în stadiu terminal, despre comunicarea medic-pacient, dar și despre grupurile Balint, grupuri de auto-cunoaștere ce oferă suport psihologic personalului medical.
În țările avansate economic pacienții cu afecțiuni cronice grave beneficiază de suport medical și psihologic special. Pacienții dar și familiile acestora sunt consiliați și ajutați să depășească momentele de frică, durere, incertitudine, stările de greață, amețeală, slăbiciune extremă. Vom nuanța așadar procesul de ” legitimizare a simptomului ” și ” legitimizare a suferinței”, ce permite pacientului să înțeleagă evoluția firească a bolii, să conștientizeze reacțiile fiziologice ale organismului la tratament, să-și mobilizeze toate resursele fizice, psihologice și sufletești în lupta cu boala. Familiile pot fi instruite să-și păstreze echilibrul emoțional, să ofere celui bolnav suportul afectiv atât de important în perioada premergătoare trecerii ”marelui prag”. Adeseori o boală terminală destabilizează familiile cu un echilibru fragil. Sunt situații în care apropierea morții aduce frică, deznădejde, incertudine. Este perioada în care toate măștile cad și trebuie să găsim un răspuns pentru momentele de lașitate, grabă, ignoranță. Pentru unii bolnavi, acest moment de restriște reprezintă un prag ce poate fi trecut cu seninătate, înțelepciune și speranță.
Cum să valorizăm deci aceste momente dificile pe care le aduce suferința?
Cum să ne pregătim să înfruntăm o boală grea, chiar dacă norii nu par să se adune în viața noastră?
Cum să prețuim mai mult timpul pe care l-am primit în dar de la Dumnezeu?
Cum să dăm sens momentelor de fragilitate ce par să ne sfășie ființa?
Cum să cultivăm un dialog onest cu medicul care ne îngrijește, dar și cu membrii familiei?
Iată câteva întrebări la care vom schița un posibil răspuns alături de domnul doctor Ovidiu Popa Velea, Conferențiar la Unversitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București.
O emisiune de Daniela Rei Vișan.