REConCHILLiant: Daniela Rei Vișan în dialog cu Ovidiu Popa-Velea
11 Iunie 2023, 06:28
” Companie înseamnă a mânca pâine împreună. Obiectivul unui dineu nu stă în scopul pragmatic al hrănirii, nici în plăcerea mâncării. Se speră ca mâncatul împreună să devină prilej de prietenie. Musafirii asimilează mâncarea. Ritualul asimilează musafirii...
O prelegere e o masă: se împart cuvinte pentru a fi mâncate. Și asemenea dineului, și ea are o etichetă, un ritual.(...) Cuvintele trebuie să fie bine gătite, preparate cu grijă din timp, cu obligația de a ține cont de obiceiurile culinare ale musafirilor. Aceeași operație alchimică care are loc la un dineu trebuie să aibă loc și atunci când se predă o lecție.”
Rubem A. Alves ” Cartea cuvintelor bune de mâncat sau Bucătăria ca parabolă teologică”
Duminică 11 iunie 2023 de la ora 18.00, vă propunem la Radio România Cultural o întâlnire cu domnul doctor Ovidiu Popa-Velea, Conferențiar la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, psihoterapeut acreditat, licențiat în Psihologie – Universitatea București, Fullbright Alumns la New School University, New York.
Punctul plecare al dialogului l-a constituit proiectul internațional ” Burnout Education, Normatives and Digital tools for European Universities” derulat prin Programul Erasmus cu sprijinul Comisiei Europene. Au participat universități din Spania, Italia, Portugalia, Cipru, Bulgaria și România.
Elaborarea manualului ” BURNOUT MANUAL” și a platformei ” Burnout Web Platform” reprezintă rezultatul celor 3 ani de analiză și cooperare în vederea identificării, descrierii, managementul și prevenirea fenomenului de burnout în mediul academic.
Pornind de la rezultatele acestui studiu vă propunem un dialog despre medicină și viitorii medici, despre modul în care ne raportăm astăzi la suferință, boală sau la bucuriile și provocările vieții. Schimbările culturale, sociale și tehnologice din ultimii ani, mai ales cele din perioada pandemiei, au generat modificări semnificative: s-au reașezat anumite valori, au apărut fisuri în multe compartimente ale vieții individuale, dar și la nivelul unor întregi comunități. Evitarea abordării acestor probleme, camuflarea sub preș a acestora, pot genera reacții în lanț, cu impact important asupra vieții fiecăruia dintre noi.
Conform statisticilor oficiale un adult din 10 suferă din cauza fenomenului de burnout. Promovarea politicilor supercompetitive pe diverse paliere ale societății, consumerismul exacerbat, au un impact emoțional semnificativ asupra vieții personale, dar mai ales asupra stării de sănătate.
Recunoașterea, abordarea și tratarea corectă a dezechilibrelor generate de stilul de viață modern contribuie la creșterea calității vieții pe plan individual, dar și la însănătoșirea societății ca întreg. Includerea acestor tehnici în procesul de educație al viitorul medici ar putea crește considerabil calitatea vieții. Realizarea unui echilibru cât mai stabil între viața profesională și cea personală, identificarea cu onestitate a resurselor dar și a priorităților cu adevărat importante ale vieții, scurtarea timpilor morți, pe care cei mai mulți dintre noi îi risipim pe rețelele de socializare în căutarea unei comunicări adevărate, reîntoarcerea la bucuriile simple ale vieții, ne pot ajuta să investim în sănătate: a trupului, a minții și a sufletului.
O emisiune de Daniela Rei Vișan