REConCHILLiant: Daniela Rei Vișan în dialog cu domnul Vasile Zecheru
28 Mai 2023, 07:00
” Împreună, doctrina și metoda masonică alcătuiesc Calea regală-parcursul omului către Adevăr și centrul Ființei; în urma acestui demers calificat se obține o mai pronunțată claritate a mentalului și astfel o mai corectă înțelegere a realității; de aceea, acțiunile unui om înaintat pe Cale vor fi mai conforme cu rigorile subtile ale legilor universale și, pe cale de consecință, mult mai dedicate păcii sociale, bunăstării și progresului general. Arta regală este procesul intern specific ce se desfășoară în Masonerie având efecte atât în plan strict personal, cât și în plan social. ”
” Timp de milenii, geometria a rămas resortul care a declanșat mirarea fundamentală din care, apoi, se vor fi născut filosofia și sentimentul cosmic. În mod indirect și fără a insista asupra acestui aspect, Platon a semnalat această poziționare în amonte a geometriei, față de filosofia propriu-zisă. Astfel, potrivit tradiției, marele filosof ar fi pus să se dăltuiască pe frontispiciul Academiei din Atena celebrul său dicton: Nimeni nu intră aici dacă nu e geometru.”
” În fond, geometria a fost cea care a asigurat continuitatea predaniei și, în mod egal, instrumentele calificate prin care i s-au transmis neofitului emoția ordinii și a armoniei universale.”
Vasile Zecheru ”Originile tradiției inițiatice Izvoarele francmasoneriei speculative”
Duminică 28 mai 2023 de la ora 18,00 vă propunem la Radio România Cultural o reîntâlnire cu domnul Vasile Zecheru coordonatorul Colecției Arta Regală de la Editura Herald. Punctul de plecare al dialogului nostru l-a constituit ultimul său volum intitulat ”Originile tradiției inițiatice Izvoarele Francmasoneriei speculatice” un volum dens, complex, o sinteză a învățăturii transmise de secole printr-un șir uman neîntrupt.
L-am rugat pe domnul Vasile Zecheru să ne explice care este semnificația” Artei Regale” artă a artelor, știință a științelor și despre care se spunea în vechime că ne-ar pregăti pentru desăvârșirea spirituală. Vom discuta și despre termenul de ” Geometria mirabilis”- considerată un instrument calificat de transmitere a unor influențe spirituale.
În textele mai vechi ce abordează această temă a dobândirii înțelepciunii se vorbește despre un proces subtil, ce cuprinde întreaga ființă, proces care implică o anumită disciplină mentală, fizică, sufletească. În foarte multe scrieri tradiționale suntem atenționați asupra faptului că obstacolele de pe cale nu sunt altceva proiecția propriilor noastre vicii, a emoțiilor negative sau a relațiilor toxice incorect gestionate și care pot otrăvi semințele înțelepciunii. Curajul, perseverența, discernământul și buna măsură se transformă în păzitori ai pragului și sprijin concret pe calea cunoașterii.
În ultimul volum al domnului Vasile Zecheru apare o întrebare tulburătoare ce oglindește practic percepția omului față de lume și față de cunoaștere: este geometria o descoperire sau o invenție umană?
Johannes Kepler în lucrarea sa ”Harmonice mundi” nuanțează ideea pitagoreică a unui cosmos clădit după un model matematic. Cunoașterea cosmosului și implicit a Creatorului său este posibilă prin interiorizarea acestor principii ale geometriei sacre.
Este” Secțiunea de aur” un factor integrator al matematicii, artei sacre, astronomiei, medicinei, muzicii sau științelor naturale? Ce este ” Omul Vitruvian” noțiune consacrată datorită lui Luca Pacioli dar mai ales datorită lui Leonardo da Vinci. Este vorba de un concept filosofic sau de un element viu care străbate istoria? Iată câteva întrebări dificile cărora le vom schița un răspuns ce ar putea însemna pentru unii dintre noi primii pași pe CALE.
O emisiune de Daniela Rei Vișan