REConCHILLiant: Daniela Rei Vișan în dialog cu domnul Vasile Bănescu la Radio România Cultural
28 Ianuarie 2024, 07:00
” La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul. (...) Întru El era viață și viața era lumina oamenilor. Și lumina luminează în întuneric și întunericul nu a cuprins-o.”
Ioan 1.1-1.5
” Crezi că-i un lucru frumos să fii om? Aceasta-i melodia pe care o aud venind din trupul și din sufletul tău. Dar a fi om înseamnă să trăiești tensionat de moarte. Cum poți să ții moartea înăuntrul tău, cu blândețe, fără să devii rău? Vezi cât de firav și slab ești! În tăcere, încetul cu încetul, moartea cere ceea ce crede că-i aparține: trupul tău. Nu auzi zgomotul groparilor? Nu auzi lătratul lupilor? E cu neputință să joci Viața înconjurat de Moarte! Dar asta înseamnă să fii om! Cum poți mântui omenirea de moarte, dacă tu însuți ești osândit la moarte? Nu crezi ca arcul Morții va rupe mai devreme sau mai târziu coarda dragostei? Cântă o altă melodie. În loc să te joci cântând ” om”, de ce nu cânți o melodie mai sigură: ”Dumnezeu”? Dacă vei cânta” Dumnezeu” nu vei fi nevoit să înfrunți Abisul...”
Rubem A.Alves: Cartea cuvintelor bune de mâncat sau Bucătăria ca parabolă teologică”, Editura Deisis, Sibiu 1998
Duminică 28 ianuarie 2024 de la ora 18.00 vă propunem la Radio România Cultural o reîntâlnire cu domnul Vasile Bănescu, purtător de cuvânt la Patriarhiei Române. Și dacă săptămâna trecută am discutat despre Pilda talanților și poziționarea corectă față de cunoaștere și educație, despre îndemnurile biblice de a înmulți darurile pe care le-am primit de la Dumnezeu în relația și în slujirea aproapelui, în cea de a doua parte a interviului am abordat câteva aspecte mai subtile privind rolul cuvântului în societatea contemporană . După cum bine știm fiecare dintre noi, ritmurile lumii s-au tot accelerat; cei mai mulți dintre noi își petrec viața după modulul ” fast”: fast-food, fast life. Nu mai avem răbdare cu copiii noștri, cu părinții, cu soțul sau soția, cu colegii și nici măcar cu noi înșine. Camuflăm adeseori nevoile reale ale sufletului nostru, sub masca omului de succes, a învingătorului, dispus să facă orice sacrificiu pentru a obține o avere cât mai mare și o poziție socială cât mai răvnită.
După cum subliniază domnul Vasile Bănescu ” societatea de consum ne și consumă : timpul, liniștea, nervii.” Ne risipim în cele multe ale lumii, până când viața ni se scurge printre degete.
Cum să valorificăm deci... timpul pe care l-am primit în dar de la Dumnezeu?
Cum să transformăm cuvintele pe care le rostim în semințe dătătoare de speranță și sănătate?
Cum să deprindem curajul, discernământul, atenția față de cele nepieritoare ale vieții?
De ce bucuria ” alături” de aproapele nostru și NU ” împotriva ” lui, ne poate ajuta să pregustăm câte ceva din viața de DUPĂ viața aceasta pământească?
Cum să rafinăm relația cu aproapele nostru pentru a ne bucura de fericirea după care tânjim cu toții?
Este posibil oare să deschidem ochii minții și ai sufletului pentru a asimți câte ceva din adevărul revelat?
Iată câteva teme pe care le-am nuanțat în dialogul cu domnul Vasile Bănescu și pe care vi le propunem cu gândul de a vă oferi câteva repere în căutarea drumului ce duce către SENSUL VIEȚII.
Așa cum am precizat și săptămâna trecută, Patriarhia Română a declarat anul 2024 Anul Omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți. În plan social-filantropic vor fi diversificate activitățile în instituțiile medicale înființate și administrate de Biserică, dar și în instituțiile medicale de stat, prin cooperarea dintre preoți, medici și psihologi, în baza prevederilor Protocolului privind desfășurarea activităților de asistență religioasă creștin-ortodoxă în unitățile sanitare subordonate Ministerului Sănătății, Protocol încheiat la data de 25 octombrie 2022 între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății.
O emisiune de Daniela Rei Vișan