REConCHILLiant: Daniela Rei Vișan în dialog cu domnul Vasile Bănescu
05 Mai 2024, 07:00
” De este cineva binecredincios și iubitor de Dumnezeu, să se bucure de acest praznic frumos și luminat. De este cineva slugă înțeleaptă, să intre, bucurându-se, întru bucuria Domnului său. De s-a ostenit cineva postind, să-și ia acum răsplata. De a lucrat cineva de la ceasul cel dintâi, să-și primească astăzi plata cea dreaptă.(..)
De a ajuns cineva abia în ceasul al unsprezecelea, să nu se teamă din pricina întârzierii, căci darnic fiind Stăpânul, odihnește pe cel din al unsprezecelea ceas ca și pe cel ce a lucrat din ceasul dintâi.
Și pe cel din urmă miluiește, și pe cel dintâi mângâie. Și aceluia plătește, și acestuia dăruiește. Și faptele le primește. Și gândul îl ține în seamă, și lucrul îl prețuiește, și voința o laudă.
Pentru aceasta, intrați toți întru bucuria Domnului nostru.”
Cuvântul de învățătură din noaptea de Înviere al Sfântului Iona Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului.
Duminică 5 mai 2024 de la ora 18.00 vă propunem la Radio România Cultural o reîntâlnire cu domnul Vasile Bănescu purtător de cuvânt al Patriarhiei Române în cadrul Biroului de Presă și Relații Publice al Patriarhiei.
În cele 30 de minute de emisie vă propunem câteva teme extrem de actuale ce reflectă aspecte ale realității cu care ne confruntăm fiecare dintre noi în viața de zi cu zi.
Vom discuta despre întâmpinarea Învierii Domnului și despre încercarea de a înțelege sensul tainic al acestei sărbători, care, departe de a ne reaminti doar de un moment istoric ” reprezintă un eveniment singular, care ne privește frontal pe fiecare dintre noi” după cum mărturisește domnul Vasile Bănescu. Pregătirea pentru Înviere nu se limitează doar la perioada Postului Mare, ci la întreaga viață, fiind o chintesență a efortului uman de a recâștiga chipul cel dintâi zidit, fără prihană și asemănarea cu Dumnezeu.
Agresivitatea, gălăgia și ritmurile lumii contemporane îngreunează acest efort personal. După cum spun Sfinții Părinți, dar și duhovnicii îmbunătățiți ai zilelor noastre, dobândirea liniștii interioare, dar mai ales a unui anumit nivel de noblețe și înțelegere sufletească necesită un efort continuu de șlefuire interioară, de înfrânare a tendințelor agresive ce otrăvesc relația cu aproapele nostru, dar și cu divinitatea.
Părintele Arhimandrit Sofian Boghiu, unul din cei mai iubiți duhovnici de la Mănăstirea Antim ne avertiza: ” Poți să ții post pănâ leșini, poți să faci mătănii, să dormi pe băncile bisericii, să aprinzi lumânări și să scrii acatiste, zi și noapte... Te poți ruga până îți amorțesc genunchii, însă nimic nu are valoare în fața lui Dumnezeu, dacă sufletul îți este plin de ură, invidie și venin. M-am săturat să văd oameni care se dau credincioși, dar sunt răi, invidioși, vorbesc urât, înjură de Dumnezeu. Asta nu e credință! Nu are de-a face cu Dumnezeu, cu iubirea, cu divinitatea. Credința e în tine însuți, în inimă și în fapte. Ține post și taci, nu mai judeca pe altul, căci toți suntem păcătoși”
Iată câteva teme de meditație pe care vi le propunem alături de domnul Vasile Bănescu. Sperăm ca aceste teme să poată deveni un început de drum, să genereze alte și alte întrebări ziditoare la care fiecare dintre noi să poată găsi propriul răspuns care să ne ajute în drumul spre Înviere.
Cum se poate pune bun început al urcușului duhovnicesc?
Cum să ne relaționăm cu semenii noștri într-o lume tot mai competitivă și mai agresivă?
Cât de corozivă poate fi neîncrederea și cât de importante sunt discernământul și dreapta măsură?
Știm oare să ne folosim libertatea spre zidirea noastră?
Cine este dușmanul cel mai parșiv al minților și sufletelor naostre?
Cum să ne pregătim simțurile interioare pentru a putea percepe adierea suavă a harului?
Ce înseamnă de fapt bucuria Învierii pe care Evangheliile o vestesc?
O emisiune de Daniela Rei Vișan