REConCHILLiant: Daniela Rei Vişan în dialog cu domnul Profesor Jerry Pillay, Secretar General al Consiliului Mondial al Bisericilor
31 Martie 2024, 05:07
„ Noi, cei de la Consiliul Mondial al Bisericilor spunem adeseori că reuşim să fim vocea celor care nu pot vorbi în faţa lumii întregi pentru că nu sunt liberi să o facă, pentru că trăiesc într-un context socio-politic care nu le permite să vorbească despre nevoile lor reale, spirituale sau materiale.
Am încercat să preluăm problemele generate de suferinţele oamenilor din diverse colţuri ale lumii şi să le aducem la cunoştinţa forurilor internaţionale. Am facilitat acordarea de ajutoare umanitare şi atenuarea unor conflicte dureroase. ”
Profesor Jerry Pillay
Duminică 31 martie 2024, de la ora 18.00, vă propunem la Radio România Cultural o întâlnire cu domnul Profesor Jerry Pillay Secretar General al Consiliului Mondial al Bisericilor.
La începutul lunii martie s-au desfăşurat la Geneva lucrările celor trei comisii nou înfiinţate prin decizia Adunării Generale a Consiliului Mondial al Bisericilor de la Karlsruhe din septembrie 2022- Comisia pentru relaţii internaţionale ( Commission of the Churches on International Affairs), Comisia de sănătate ( Commission on Health and Healing ) şi Comisia de mediu şi dezvoltare durabilă ( Commission on Climate justice and Sustainable Development). Au fost invitaţi la aceste lucrări şi reprezentanţi ai Naţiunilor Unite. S-a discutat despre colaborarea trainică cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii ( World Health Organisation) şi cu Organizaţia Internaţională a Muncii ( International Labour Organisation), al căror sediu se află în imediata apropiere a birourilor Consiliului Mondial al Bisericilor ( World Council of Churches).
Au fost discutate şi analizate cele mai importante provocări prin care trec ţările lumii la ora actuală. Cei 75 de membri veniţi din toate colţurile lumii, au propus o serie de acţiuni concrete prin care pot fi abordate cu tact şi înţelepciune unele teme dificile generatoare de crize multiple, pe palier politic, social sau economic. În multe zone se impun măsuri urgente de cooperare între diverse structuri internaţionale în vederea rezolvării acestor conflicte într-o manieră cât mai echitabilă. Bisericile dar şi ceilalţi lideri sunt invitaţi să contribuie la vindecarea rănilor lăsate de războaie, să aducă alinare familiilor îndoliate, să sprijine comunităţile locale pentru a ierta neajunsurile şi suferinţa adusă de conflictele prelungite, pentru a redescoperi mugurii de speranţă şi încredere în încercarea de a convieţui împreună pentru a reconstrui un viitor mai bun şi mai echitabil. Acest proces de adaptare la contextul politic, economic şi social atât de dificil necesită un tip aparte de instruire, o capacitate crescută de a răspunde la solicitările tot mai complexe venite din partea comunităţilor locale.
Deprinderea unor abilităţi speciale de evitare a conflictelor, de reconstruire a punţilor dinamitate de politicieni sau de conflictele armate ar putea fi inclusă pe lista de priorităţi a comunităţilor din zone geografice cu tensiuni prelungite.
În interviul pe care ni l-a acordat, domnul Profesor Jerry Pillay, Secretarul General al Consiliului Mondial al Bisericilor, subliniază că:
” Fără a înţelege unele aspecte sociale sau politice mai delicate şi care pot genera tensiuni, activitatea de consiliere ( spirituală) pe care o desfăşoară reprezentanţii bisericilor nu ar putea fi adaptată suficient fiecărui context în parte. Pentru a sesiza toate aceste nuanţe este necesară o instruire specială. Dacă ai o atitudine necooperantă, inflexibilă, poţi face mai mult rău decât bine, agravând unele tensiuni ce s-au perpetuat de-a lungul istoriei. A te agăţa cu îndârjire de anumite idei fixe, fără a ţine cont de schimbările sociale, politice, religioase din ultimii ani poate genera în rândul oamenilor confuzie şi o anumită tensiune, dăunătoare atât la nivel individual cât şi la nivelul întregii comunităţi. O perspectivă mioapă a liderilor religioşi poate provoca mari neajunsuri.”
” Comunităţile diferă foarte mult; sunt nevoi diferite care ar trebui abordate nuanţat. Sunt experienţe de viaţă diverse, dar şi resurse umane complexe ce ar putea fi puse în valoare. Sunt multe locuri în lume în care subiectele tabu generează polemici dificile. Aceste teme nu trebuie ascunse sub preş, ci abordate cu tact şi înţelepciune. Sunt atâţia oameni care au suferit de-a lungul vieţii tot felul de abuzuri şi nedreptăţi. Nu putem să ne prefacem că nu ştim! Ar trebui să vorbim cu ei, să vorbim despre ei! Şi desigur, să găsim împreună soluţii pentru a ameliora circumstanţele care întreţin aceste nedreptăţi!”
Am discutat cu domnul Profesor Jerry Pillay mai multe teme abordate în cadrul Comisiei de sănătate. Consiliul Mondial al Bisericilor a susţinut în perioada pandemiei diverse comunităţi care au solicitat asistenţă pastorală sau psihologică. Sentimentul de izolare, singurătatea, dificultatea de a se readapta la ritmul vieţii moderne după încheierea pandemiei, lipsa de speranţă în instituţiile statului sau chiar în biserică, adicţiile de tot felul, mai ales în rândul tinerilor, accesul dificil la serviciile de sănătate în multe zone ale lumii, dispariţia sentimentului de apartenenţă la o comunitate sunt doar câteva dintre temele aflate pe agenda de lucru a bisericilor din mai multe colţuri ale lumii.
După cum spunea şi domnul Profesor Jerry Pillay în interviul pe care ni l-a acordat : ” Pentru a putea ajuta pe cineva să se vindece trebuie să înţelegem corect o multitudine de factori ce influenţează apariţia sau agravarea stării de boală, atât la nivel individual cât şi la nivelul întregii comunităţi. În multe locuri ale lumii populaţia nu are acces la serviciile medicale necesare menţinerii unei stări de igienă elementare. În alte locuri există o distribuţie inechitabilă a resurselor mediacle existente. În sprijinirea acestui concept de vindecare, de însănătoşire personală, dar şi socială, apar firesc câteva întrebări la care ar trebui să răspundem: De ce se îmbolnăvesc oamenii? Au acces la servicii medicale potrivite şi la tratamente corespunzătoare? Pot fi prevenite o parte din bolile mai frecvent întâlnite în populaţie? Care sunt tipurile de privaţiuni care influenţează cel mai mult sănătatea?”
O emisiune de Daniela Rei Vişan
.