REConCHILLiant: Daniela Rei Vişan în dialog cu domnul doctor Radu Ciprian Ţincu
02 Iunie 2024, 07:21
Duminică 2 iunie 2024 de la ora 18.00 vă propunem la Radio România Cultural o întâlnire cu domnul doctor Radu Ciprian Ţincu Conferenţiar la Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti, Şeful Secţiei Clinice ATI II - Toxicologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti.
Vom discuta câteva teme ceva mai dificile şi care afectează viaţa a zeci mii de persoane din România. Este vorba de fenomenul de adicţie faţă de alcool sau de droguri. Apariţia unor substanţe de sinteză cu acţiune similară opioidelor a dus la scurtarea semnificativă a perioadei de instalare a dependenţei, dar şi la agravarea efectelor asupra sistemului nervos central, mai ales în cazul consumului pe termen lung a acestor substanţe.
Fenomenul de sevraj se caracterizează printr-o stare de agitaţie psihomotorie, însoţită de fenomene vegetative de tipul tahicardiei, transpiraţiilor, durerilor musculare şi articulare, diareei. În lipsa accesului la substanţa care a creat fenomenul de dependenţă, aceste persoane pot deveni violente, aşa încât fenomenul de sevraj trebuie considerat o urgenţă medicală, ne avertizează domnul doctor Radu Ciprian Ţincu, medic primar anestezie, terapie intensivă toxicologie.
Lipsa centrelor de reabilitare şi a unui program naţional de tratare a persoanelor care suferă din cauza diferitelor tipuri de adicţii determină adevărate drame umane. Colaborarea dintre specialişti toxicologi, psihologi, psihiatri şi pacienţi, dar şi cu familiile acestora ar putea salva multe vieţi.
Cunoaşterea unor măsuri elementare de recunoaştere şi ajutorare a celor aflaţi într-o fază de intoxicaţie acută ar putea limita efectele dezastruoase asupra sănătăţii. În coma alcoolică bunăoară pot să apară modificări de ritm cardiac, dar şi hipoglicemii cu efecte grave asupra sistemului nervos central, similare unui accident vascular cerebral subliniază domnul doctor Radu Ciprian Ţincu.
O problemă importantă întâlnită mai ales în rândul tinerilor este legată de consumul de alcool combinat cu medicamente sau cu droguri.
Ce tulburări se pot instala într-o asemenea situaţie, cât de grave sunt şi ce sechele neurologice pot să apară veţi putea afla rămânând pe frecvenţele Radio România Cultural.
Prevenţia acestor drame poate fi realizată printr-o mai bună comunicare la nivel familial, prin investiţia în educaţie, dar mai ales prin revenirea la valorile tradiţionale, creştine care pot să redea speranţa şi sănătatea-pe plan personal cât şi la nivelul unor întregi comunităţi.
O emisiune de Daniela Rei Vişan.