REConCHILLiant: Daniela Rei Vișan în dialog cu domnul doctor Cornel Lungu
24 Martie 2024, 07:00
Duminică 24 martie 2024 de la ora 18.00 vă propunem la Radio România Cultural o reîntâlnire cu domnul doctor Cornel Lungu, medic primar medicină generală, membru al Societății Române de Ultrasonografie în Medicină și Biologie –SRUMB; el deține un atestat ”Advanced” al Societății Europene de Ultrasonografie – EUROSON dar și al WSUMB-World Society of Ultrasound in Medicine and Biology.
În cele 30 de minute ale emisiunii vom aborda câteva aspecte importante legate de factorii de risc ce grăbesc apariția unei tumori mamare- fie că este vorba de factori genetici, de terapii hormonale, de obiceiuri alimentare sau de anumite particularități ce amprentează stilul de viață sau condițiile de muncă.
Cancerul de sân reprezintă cea mai frecventă tumoră în rândul persoanelor de sex feminin, fiind responsabil de 15-16% din decesele de cauză oncologică. În UE sunt diagnosticate anual peste 400.000 de noi cazuri; dacă în urmă cu 20-30 de ani acest tip de tumoră se înregistra la paciente de peste 40 de ani, în prezent sunt înregistrate un număr semnificativ de îmbolnăviri la persoanele de 30 de ani, sau chiar mai tinere. Cu cât vârsta este mai scăzută, cu atât și prognosticul este mai rezervat. Descoperit în faze incipiente, rata de supraviețuire la 5 ani este de 93-95 %. Atunci când apar metastazele pulmonare sau hepatice rata de supraviețuire la 5 ani scade sub 22%.
Modificările hormonale provocate de inversarea ritmului somn-veghe, de menarha precoce, menopauza tardivă sau de creșterea progresivă a vârstei primei sarcini pot dezechilibra balanța dintre estrogeni și progesteron determinând apariția unor displazii mamare a căror evoluție ar trebui monitorizată cu atenție. Utilizarea contraceptivelor fără un consult medical prealabil care să includă o ecografie mamară și un profil hormonal poate accentua degenerarea unor leziuni precanceroase.
Mamografia bilaterală cu două incidențe era considerată metoda standard în screeningul mamar; dezvoltarea ecografiei, în special a elastografiei a rescris o pagină importantă a medicinii moderne. Fiind neinvazivă, nedureroasă, dar mai ales având capacitatea de a oferi informații valoroase privind conturul și consistența nodulilor mamari, elastografia a devenit un instrument esențial în stabilirea diagnosticului de malignitate.
” Ablația termică” este o procedură ultrasonografică utilizată pentru prima dată în România de domnul doctor Cornel Lungu, acesta fiind primul medic român acreditat să realizeze tratamente prin ECOTERAPIE, în exclusivitate pentru țările din Europa de Est; în 2010 el a obținut atestatul de specialist HIFU- High Intensity Focused Ultrasound. Tot el ne va explica în ce constă această metodă, cine poate beneficia de acestă procedură, care sunt efectele tisulare ale bombardamentului cu fluxuri de ultrasunete de înaltă intensitate, care sunt avantajele și dezavantajele aplicării acesteia în practica curentă.
O emisiune de Daniela Rei Vișan.