Reconchilliant: Daniela Rei Vișan în dialog cu doctorul Horia Goldstein
14 Ianuarie 2024, 08:00
Duminică 14 ianuarie 2024 de la ora 18:00 vă propunem la Radio România Cultural o întâlnire cu doctorul Horia Goldstein medic rezident anul V neurologie. Vom discuta despre factorii de risc ce pot genera un accident vascular cerebral (AVC), despre manifestările clinice, dar și despre comorbiditățile ce pot influența prognosticul .
In România aproximativ 60% din totalul deceselor sunt provocate de instalarea unui infarct miocardic acut sau a unui accident vascular cerebral, anual diagnosticându-se cam 60.000 de persoane cu AVC. Conform Asociației Americane de AVC, la nivel mondial, accidentul vascular cerebral reprezintă a doua cauză de deces. Salvarea vieții pacienților și reducerea sechelelor post AVC reprezintă o luptă contra-cronometru. Tromboliza poate fi realizată în primele 4,5 ore de la insatalare, iar trombectomia la maximum 6 ore. Din acest motiv prezentarea cât mai rapidă la camera de gardă influențează în mod decisiv prognosticul bolii.
În literatura de specialitate se consideră că hipertensiunea arterială, aritmiile ( în special fibrilația atrială), diabetul zaharat, obezitatea, dislipidemia sunt principalii factori de risc ce pot favoriza declanșarea unui AVC,.
Conform statiscilor oficiale în România doar jumătate din persoanele cu hipertensiune ȘTIU că au această boală; din cei care știu, doar o jumătate se tratează, iar din cei care se tratează, doar o jumătate se tratează corect. Făcând un calcul simplu, un procent populațional semnificativ este vulnerabil și poate suferi din cauza complicațiilor hipertensiunii arteriale. Dacă hipertensiunea se instalează lent, pacienții se obișnuiesc cu simptomele bolii, astfel încât durerile de cap persistente, apărute cu precădere în zona cefei (însoțite eventual de pulsații) și care iradiază către vortexul capului nu îi mai îngrijorează. Încețoșarea privirii și instabilitatea posturală pot fi confundate adeseori cu înaintarea în vârstă sau cu consumul de alcool. Din acest motiv verificarea periodică a tensiunii arteriale, mai ales după vărsta de 45-50 de ani este recomandată de către toți medicii în vederea depistării hipertensiunii arteriale.
Cei mai frecvenți factori ce pot declanșa un accident vascular cerebral sunt reprezentați de emoțiile puternice –mai ales cele negative, oboseala prelungită, perioadele cu muncă intense și somn puțin, consumul ridicat de alcool și tutun, mesele copioase, de efortul fizic sau psihic prelungit, de expunerea la temperaturi extreme.
În funcție de zona în care s-a produs accidental vascular cerebral predomină un simptom sau altul. Metoda FAST de recunoaștere a instalării AVC este folosită pentru recunoașterea celor mai importante semne ; odată depistate, se recomandă apelarea numărului de urgență 112 și prezentarea la o camera de gardă. Doctorul Horia Goldstein subliniază că asimetria feței ( remarcată mai ales în timpul vorbirii sau alimentării), slăbiciunea musculară, incapacitatea de a efectua gesturi obișnuite, căderea mâinii, blocarea piciorului, tulburările de vedere sau tulburările de vorbire, de tipul dizartriei sau afaziei reprezintă un semnal de alarmă. Din păcate aceste semne sunt confundate adesea de anturaj cu consumul de alcool, fapt ce explică prezentarea întârziată la camerele de gardă a pacienților cu accident vascular cerebral, când nu mai pot fi luate măsurile terapeutice cele mai eficiente.
Efectuarea unui ecografii Doppler pe teritoriul vaselor ce irigă zona cervicală și capul poate aduce informații importante privind existența unor plăci ateromatoase și implicit poate permite eliminarea unor factori de risc sau insatalarea unui tratament eficient. Fumătorii sunt mai expuși dezvoltării unor plăci ateromatoase întinse, friabile, cu risc embolizant ridicat, ne avertizează doctoral Horia Goldstein.