REConCHILLiant: Daniela Rei Vișan în dialog cu doamna doctor Adina Roceanu
03 Martie 2024, 07:00
Duminică 3 martie 2024 de la ora 18.00 vă propunem la Radio România Cultural o reîntâlnire cu doamna doctor Adina Roceanu medic primar neurolog la Spitalul Universitar de Urgență București. În cele 30 de minute ale emisiunii vom discuta despre durerile de cap; nu despre cele provocate de facturile prea mari sau de sarcinile multiple de la serviciu, ci despre acele dureri care ne modifică simțitor calitatea vieții atunci când apar cu o frecvență crescută. Uneori durerile de cap sunt semnalul altor afecțiuni. Putem enumera hipertensiunea arterială, tumorile cerebrale, anevrismul unui vas care irigă cutia craniană și creierul, anumite traumatisme sau afecțiuni degenerative ale coloanei vertebrale cervicale sau ale cutiei craniene. Hipoglicemia și chiar abuzul de medicamente antiinflamatorii administrate pentru tratarea cefaleei pot provoca astfel de simptome.
Pot exista și dureri de cap a căror cauză nu poate fi identificată prim intermediul explorărilor imagistice de tip RMN sau CT. Vorbim atunci de cefaleea primară, care include migrenele, durerile de cap de tip tensional și clusterul.
În literatura de specialitate sunt descrise nenumărate cazuri de migrene care apar periodic, însumând chiar și peste 15 zile pe lună, descrise frecvent ca dureri de cap unilaterale, localizate, puternice, cu caracter pulsatil, însoțite de greață, vărsături, sensibilitate crescută la lumină sau zgomote. În cazul în care aceste simptome se repetă timp de 3 luni consecutiv este recomandat un consult neurologic și un tratament preventiv al migrenei, asociat tratamentului de atac al episodului dureros.
Există anumiți factori precipitanți în declanșarea migrenelor. Consumul anumitor condimente sau alimente cu cantități crescute de potențatori de aromă, vinul roșu, dar și modificările de presiune atmosferică sau anumite modificări hormonale pot declanșa o migrenă. Insomnia și implicit deficitul de somn precum și unele infecții sunt însoțite frecvent de dureri de cap.
Tratamentul migrenelor include o componentă non-farmacologică care se referă la evitarea factorilor precipitanți, precum și la adoptarea unui regim de viață cât mai echilibrat, cu o bună gestionare a factorilor de stress, evitarea sedentarismului, a meselor copioase servite târziu către miezul nopții, limitarea timpului petrecut în fața calculatorului, a televizorului sau a telefonului mobil.
În cazul în care durerile persistă sau au o intensitate foarte mare, este indicat consultul medical, pentru a diagnostica corect cauza acestor dureri, dar și pentru a institui un tratament corect. Excesele medicamentoase pot declanșa o migrenă în cazul în care sunt utilizate în doze prea mari sau timp îndelungat. Medicul poate prescrie medicamente din clasa substanțelor antiinflamatorii nesteroidiene ( AINS), anticonvulsivantelor, triptanilor sau anticorpilor monoclonali. Ultimele două grupe pot fi prescrise doar de medicul neurolog și necestă o monitorizare atentă, la 3-6 luni.
Doamna doctor Adina Roceanu a obținut doctoratul în științe medicale cu tema ” Migrena-corelații electroclinice în somn și veghe” absolvit cu calificativul ” Magna cum laudae.”
Vom nuanța și câteva elemente legate de durerea de cap din accidentul vascular cerebral, hemoragia cerebrală consecutivă ruperii unui anevrism sau a unui traumatism cerebral.
Componenta genetică poate reprezenta un factor de risc suplimentar în declanșarea migrenelor. Consumul de anticoncepționale poate determina nu doar dureri de cap, ci și riscuri crescute în apariția munui accident vascular cerebral, mai ales dacă este asociat și fumatul.
Cefaleea tensională se poate asocia migrenelor, fapt ce impune o atitudine terapeutică specială, ne avertizează doamna doctor Adina Roceanu.
Dioptriile nepotrivite sau anumite afecțiuni în sfera ORL pot întreține sau agrava această simptomatologie. Consultul interdisciplinar și tratamentul bine monitorizat pot ajuta în ameliorarea simptomelor și în creșterea calității vieții.
O emisiune de Daniela Rei Vișan.