REConCHILLiant: Daniela Rei Vișan în dialog cu Daniela Goldstein duminică, 8 octombrie, ora 18:00
07 Octombrie 2023, 20:00
Duminică 8 octombrie 2023 de la ora 18.00 vă propunem la Radio România Cultural o reîntâlnire cu doamna doctor Daniela Goldstein, medic primar endocrinolog. Una din temele amplu abordate la manifestările științifice organizate în ultimele săptămâni în domeniul endocrinologiei a fost și aceea a nodulilor tiroidieni. Cum îi depistăm, cum îi monotorizăm, cât anume ar trebui extirpat atunci când semnele ecografice încep să indice o modificare severă?
Conform statisticilor oficiale aproximativ 95% din nodulii tiroidieni sunt de natură benignă. Adeseori ei sunt descoperiți întâmplător cu prilejul unor investigații focalizate asupra coloanei vertebrale cervicale sau a arterelor carotide. Pot evolua timp îndelungat fără apariția unor semne clinice evidente. Cel mai frecvent sunt descrise: senzația de nod în gât, discrete dificultăți la înghițire sau la respirație. În aceste situații diagnosticul diferențial ar trebui bine nuanțat.
După cum subliniază doamna doctor Daniela Goldstein ” tiroida este o glandă paradoxală, așa încât, chiar și atunci când structura acesteia este deteriorată semnificativ, funcția tiroidei rămâne aproape normală timp îndelungat.” Acest lucru explică de ce concentrația sanguină a hormonilor tiroidieni NU se modifică foarte mult chiar și în cazul unor noduli tiroidieni ceva mai vechi.
Una din analizele simple, dar care pot oferi informații valoroase în monitorizarea pacienților cu afecțiuni tiroidiene este reprezentată de dozarea anticorpilor antitiroid-peroxidază: Anti-TPO. În cazul pacienților cu tiroidită Hashimoto titrul anticorpilor poate atinge valori de câteva sute de ori mai mari decât cele normale. Pacienții cu tiroidită Hashimoto au un risc mai ridicat de a face în timp noduli tiroidieni.
Ecografic există câteva semnale de alarmă în evoluția nodulilor tiroidieni, semnale ce ar putea indica malignizarea acestora. Conform informațiilor furnizate de Asociația Americană de Tratament al Tiroidei nodulii solizi, cu un contur neregulat, vascularizați, eventual cu calcificări sau cu un ritm accentuat de creștere în volum, ar fi bine să fie investigați prin puncție aspirativă cu ac fin, mai ales atunci când dimensiunea acestora este mai mare de 1cm. Dacă se constată și apariția unui ganglion latero-cervical măsurile de precauție ar trebui și mult sporite.
Care sunt cele mai agresive tipuri de cancer tiroidian, ce factori de risc sunt incriminați în apariția acestor forme de boală, cum trebuie monitorizate persoanele din zonele cu gușă endemică din România și ce anume ar putea fi adoptat în vederea echilibrării acestui deficit veți putea afla în ediția de duminică 8 octombrie a emisiunii REConCHILLiant.
O emisiune de Daniela Rei Vișan