"REConCHILLiant" - Cum poate fi recunoscută și cum poate fi prevenită insuficiența cardiacă?
29 Septembrie 2024, 08:00
Duminică 29 septembrie 2024 de la ora 18.00 vă propunem la Radio România Cultural o reîntâlnire cu domnul doctor Gabriel Tatu-Chițoiu. Vom aborda câteva probleme extrem de importante legate de insuficiența cardiacă, o afecțiune ce debutează lent câteodată, asimptomatic și care poate fi confundată cu alte boli. Lipsa de aer, oboseala progresivă, incapacitatea de a mai face eforturi fizice de intensitate medie, durerile toracice, greața, amețelile, transpirațiile profuze sau chiar stările de leșin ar trebui considerate adevărate semnale de alarmă.
Examenele medicale anuale pot ajuta în depistarea unor forme incipiente de insuficiență cardiacă, modificări ale ritmului cardiac, îngroșarea musculaturii inimii, creșteri ale tensiunii arteriale, alterări ale valvelor cardiace dar și modificări ale metabolismului glucidic sau lipidic.
După cum subliniază domnul doctor Gabriel Tatu-Chițoiu ” țesutul adipos abdominal nu este un țesut inert din punct de vedere metabolic. La acest nivel sunt secretate așa-numitele interleukine, care, ajunse în circulația generală pot determina multiple reacții vegetative ale căror consecințe directe sunt reprezentate de creșterea tensiunii arteriale și a frecvenței cardiace. Aceste substanțe acționează și asupra pancreasului și a ficatului, determinând modificări ale secreției de insulină și apariția ficatului gras.”
In România există aplicația gratuită DAHNA : http://dahnaapp.com creată cu expertiza cardiologilor și a nutriționiștilor care ne poate ajuta să avem un meniu sănătos în funcție de vârstă, boli coexistente, tipul de efort fizic sau intelectual pe care îl depunem, aplicație ce face parte din Cardiohealth Cardioscience System..
Vă reamintim faptul că în România (conform statisticilor furnizate de Societatea Română de Cardiologie) aproximativ 4,7% din populație ( 560.000 de persoane) cu vârsta de peste 35 de ani au insuficiență cardiacă. În fiecare oră sunt diagnosticate 5 cazuri noi, ceea ce reprezintă aproximativ 45.000 de noi pacienți în fiecare an. Peste 60% din totalul deceselor din România sunt provocate de infarctul miocardic acut sau de accidentul vascular cerebral. Cea mai recentă ediție a Congresului Național de Cardiologie a avut ca temă centrală PREVENȚIA CARDIOVASCULARĂ.
Iată câteva din temele pe care vi le propunem pentru ediția din 29 septembrie a emisiunii REConCHILLiant:
Care sunt bolile ce pot evolua către insuficiență cardiacă?
Care sunt investigațiile cel mai des utilizate în formularea diagnosticului de insuficiență cardiacă?
In ce măsură ecocardiografia poate oferi informații suficiente privind funcția de pompă a inimii?
Cât de utile sunt monitorizarea unor markeri precum Pro BNP și a NT pro BNP în ceea ce privește reacția organismului la tratament sau gradul de remodelare vasculară?
Cât de importante sunt schimbarea stilului de viață și aderența la tratament în vederea recuperării medicale după un infract miocardic acut, dar mai ales în prevenirea insuficienței cardiace?
Cât de periculos este fumatul în ceea ce privește apariția și agravarea bolilor cardiovasculare?
Cum se măsoară corect tensiunea arterială și care sunt valorile tensionale recomandate de societățile de cardiologie în vederea creșterii speranței de viață?
Domnul doctor Gabriel Tatu-Chițoiu a lucrat la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din București timp de 38 de ani, fiind unul din medicii implicați activ în reorganizarea Unității pentru Supravegherea Coronarienilor. Încă din martie 1990 a pledat pentru introducerea terapiei trombolitice în tratamentul de rutină al infarctului miocardic acut .
In 1998 a contribuit la crearea Consiliului Național Român de Resuscitare, fiind și primul Președinte al Consiliului ( 1998-2002). Este membru în Boardul Societății Române de Cardiologie din 1994, deținând funcția de Președinte în perioada 2014-2017. A instruit sute de cardiologi și a salvat viața a mii de pacienți.
O emisiune de Daniela Rei Vișan