REConChilliant cu Daniela Rei Vișan și invitații săi
Duminică 14 mai 2023 de la ora 18.00, vă propunem la Radio România Cultural cel de al doilea grupaj de informații despre sindromul de burnout, un sindrom tridimensional studiat de echipe mixte de specialiști și care, conform celor mai optimiste estimări, afectează cel puțin 10 % din populația activă a țărilor dezvoltate. După cum sublinia doamna Profesor Doctor Agripina Rașcu, Șef disciplină Medicina Muncii, sindromul de burnout a fost descris pentru prima dată în 1974 de psihanalistul german Herbert Freudenberger. Totuși până în acest moment nu există un consens absolut în ceea ce privește descrierea etiologiei, evoluției sau tratamentului persoanelor care suferă de această boală. Adeseori contextul socio-cultural, economic și legislativ imprimă un anumit de tip de abordare.
14 Mai 2023, 06:19
Domnul doctor Mircea Beuran, Președintele Academiei de Științe Medicale din România, Profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, ne atenționează că în România persoanele care au simptome de burnout încearcă să le ascundă de colegii sau de superiorii lor; consecințele de la locul de muncă, retrogradarea sau chiar pierderea slujbei sunt percepute ca un pericol iminent în cazul în care angajații își recunosc starea de epuizare fizică și emoțională, percepția negativă a sarcinilor de serviciu, dificultățile tot mai mari de socializare.
După cum vă informam și cu un alt prilej, vineri 5 mai 2023 Academia de Științe Medicale împreună cu Facultatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București și Societatea Română de Medicina Muncii au organizat conferința intitulată ” SINDROMUL BURNOUT: PERSPECTIVE ȘI PROVOCĂRI PENTRU ANGAJATORI ȘI ANGAJAȚI”, eveniment la care s-au înregistrat peste 1.000 de participanți. Perspectivele complementare privind abordarea sindromului de burnout au creeat premisele unei viitoare colaborări interdisciplinare atât în ceea ce privește diagnosticarea acestei boli , dar mai ales în tratamentul și prevenirea acesteia.
Realizarea unui echilibru cât mai stabil între sarcinile de serviciu și viața personală, organizarea cât mai eficientă a programului de lucru, colaborarea cât mai flexibilă cu colegii de serviciu dar și cu superiorii ierarhici , stabilirea unui climat cât mai transparent și mai corect pot evita apariția sindromului de burnout.
Vor fi alături de ascultătorii Radio România Cultural, pentru a ne împărtăși opiniile și rezultatele cercetărilor lor, domnul doctor Mircea Beuran Președintele Academiei de Științe Medicale din România, Profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, doamna Profesor Doctor Agripina Rașcu, Șef disciplină Medicina Muncii la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, domnul doctor Ovidiu Popa Velea, Conferențiar la Universitatea de Medicina și Farmacie Carol Davila, doamna doctor Liliana Diaconescu Șef de Lucrări la Universitatea de Medicina și Farmacie Carol Davila, doamna doctor Marina Oțelea Conferențiar la Universitatea de Medicina și Farmacie Carol Davila și Președinte al Societății Române de Medicina Muncii precum și doamna doctor Iulia Crull Vicepreședinte al Societății Române de Medicina Muncii.
Vom discuta la Radio România Cultural despre simptomele care ne ajută să recunoaștem instalarea sindromului de burnout, despre experimentul Balint, despre cercetările privind contactul prelungit al medicilor cu durerea, suferința și bolile care pun în pericol viața, precum și despre disfuncțiile organizaționale care pot duce la apariția sindromului de burnout. Tot la Radio România Cultural veți putea afla despre măsurile de reinserție profesională a persoanelor care suferă de burnout precum și despre legislația română privind măsurile de protecție ale angajaților în ceea ce privește riscurile psihosociale.
O emisiune de Daniela Rei Vișan