REConCHILLiant cu Daniela Rei Vișan și invitații săi
07 Mai 2023, 06:34
Duminică 7 mai 2023 de la ora 18,00 vă propunem la Radio România Cultural un subiect extrem de actual și de util pentru mulți dintre noi. Este vorba de sindromul de burnout care, conform statististicilor oficiale, afectează peste 10% din populația activă a țărilor dezvoltate. Studierea afecțiunilor corelate cu sindromul de burnout include specialiști din domenii variate, de la medici de medicina muncii, psihiatri, cardiologi, neurologi, gastroenterologi, psihologi, experți în domeniul sănătății publice, comunicării sau management.
Vineri 5 mai 2023 Academia de Științe Medicale împreună cu Facultatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București și Societatea Română de Medicina Muncii au organizat conferința intitulată ” SINDROMUL BURNOUT: PERSPECTIVE ȘI PROVOCĂRI PENTRU ANGAJATORI ȘI ANGAJAȚI”, eveniment la care s-au înregistrat peste 1.000 de participanți. Domnul Profesor Doctor Mircea Beuran, Președintele Academiei de Științe Medicale, sublinia în cuvântul de deschidere impactul acestei suferințe asupra sistemelor de sănătate din întreaga lume.
Doamna Profesor Doctor Agripina Rașcu, Șef disciplină Medicina Muncii, a punctat câteva dintre trăsăturile și provocările lumii moderne: schimbarea ritmului și a regimului de muncă, impactul stresului, a muncii automatizate , uneori înalt tehnologizate , asupra fiecăruia dintre noi a modificat semnificativ tipul de patologie legată de exercitarea unei meserii, dar și prevalența anumitor boli în rândul populației . Și chiar dacă sindromul de burnout a fost descris pentru prima dată de psihanalistul german Herbert Freudenberger încă din anul 1974, până în acest moment ” nu există informații certe privind etiologia, mecanismul patogenic , diagnosticul și încadrarea acestei boli” ne avertizează doamna Profesor Doctor Agripina Rașcu.
Fiind subdiagnosticat în multe locuri ale lumii, legislația referitoare la burnout nu este încă bine articulată. Raportările din domeniul sănătății și al serviciilor sociale sunt mai frecvente decât în celelalte domenii.
Pandemia prin care am trecut a pus în evidență vulnerabilitățile sistemelor de sănătate din multe țări ale lumii dar a și evidențiat interdependența unor domenii care păreau să funcționeze independent. Criza personalului medical reprezintă o problemă serioasă, chiar și în cele mai bogate țări ale lumii. Suprosolicitările personalului care lucrează în acest domeniu afectează din păcate și calitatea actului medical. Cele mai solicitante domenii medicale, în care se înregistrează și cele mai multe cazuri de epuizare fizică și emoțională sunt : medicina de urgență, terapia intensivă, chirurgia, neurologia, cardiologia, oncologia.
Conform unor studii efectuate in Marea Britanie peste o treime din medicii stagiari raportează nivele îngrijorătoare de stres. Sunt țări în care 87 % din medici declară că se simt adeseori epuizați la sfârșitul programului de consultații sau după intervenții de specialitate.
Echipa de experți de la Cluj condusă de domnul doctor Marius Ungureanu, Lector Universitar și Director al Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universității Babeș-Bolyai, a efectuat în 2022 un studiu de cercetare cantitativ privind nivelul de stres al medicilor de familie din România intitulat ” Barometrul medicilor de familie din România.” Despre parametrii analizați precum și despre rezultatele studiului vom discuta în cadrul ediției de duminică 7 mai 2023 a emisiunii REConCHILLiant.
Doamna doctor Marina Oțelea, Conferențiar la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davile din București și Președinte al Societații Române de Medicina Muncii, ne-a explicat în ce măsură sindromul de burnout poate fi considerat un parametru ce evidențiază unele carențe în ceea ce privește comunicarea organizațională. În perioada anilor 2017-2018 au fost efectuate peste 100 de studii în întreaga Europă privind sindromul de burnout. Doamna doctor Marina Oțelea a participat la analiza acestora și a formulat câteva concluzii interesante din punct de vedere medical dar mai ales din punct de vedere al comunicării și colaborării la nivel organizațional.
Extrem de interesantă mi s-a părut și lucrarea intitulată ”Capacitățile noastre - aliat și piedică în protejarea propriei sănătății mentale”, realizată prin colaborarea doamnei Bogdana Bursuc Landry, Psiholog la Mind Institute și a doamnei doctor Rașcu Agripina, Profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București. Există mai multe tipuri de chestionare ce ne pot ajuta să identificăm nivelul de stres real în care trăim . Există desigur și posibilități terapeutice de psihoeducație și asistență psihologică pentru angajați prin care pot fi identificate sursele de stres, poate fi redus impactul factorilor stresori și poate fi evitat sindromul de burnout carcterizat în principal de epuizare emoțională, depersonalizare, scăderea randamentului în muncă, depresie, anxietate și insatisfacție.
Vom aborda această temă vastă periodic și vom încerca să vă ținem la curent cu cele mai importante și mai noi studii în domeniu.
O emisiune de Daniela Rei Vișan