REConChilliant cu Daniela Rei Vișan și invitații săi
Duminică 19 februarie 2023 de la ora 18,00 vă propunem la Radio România Cultural o reîntâlnire cu doamna doctor Corina Grigoriu, doamna doctor Daniela Goldstein și domnul Profesor doctor Mircea Cinteză. Vom nuanța câteva aspecte importante privind unele afecțiuni des întâlnite pe teritoriul României, respectiv insuficiența cardiacă, hipertensiunea din timpul sarcinii și hipotiroidia.
19 Februarie 2023, 06:26
Insuficiența cardiacă reprezintă una din cele mai des întâlnite boli în cadrul secțiilor de cardiologie. Evoluează lent, progresiv și necesită monitorizare medicală periodică datorită complicațiilor acute ce pot să apară în timp. Conform statisticilor oficiale aproximativ 10% din populația de peste 60 de ani suferă din cauza diminuării capacității inimii de a se adapta la efort și chiar la necesitățile bazale ale organismului. Funcția de pompă a inimii este modificată ca urmare a mai multor tipuri de leziuni cardiace care se instalează de-a lungul timpului. Hipertensiunea arterială insuficient controlată și ateroscleroza pot genera această boală. Printre semnele instalării insuficienței cardiace se pot enumera: dispneea ( senzația de lipsă de aer, la efort sau în poziție culcată), oboseală, palpitații, toleranță redusă la efort și edeme. L-am rugat pe domnul Profesor Mircea Cinteză să ne explice care este cauza acestor edeme, când apar, cât timp persistă, în ce boli pot să mai apară, cum se tratează și cum se monitorizează. Consumul de sare la persoanele cu insuficiență cardiacă precum și regimul de mișcare al acestora sunt teme pe care le-am inclus în interviu. Deprivarea de sare poate fi periculoasă ; pe de altă parte consumul excesiv de sare poate întreține valori ridicate ale tensiunii arteriale și poate afecta în timp chiar și funcționarea rinichilor.
Regimul de mișcare reprezintă un element cheie în păstrarea sănătății. În cazul bolnavilor cu boli cardiovasculare este esențială dozarea corectă a efortului. Sedentarismul și implicit creșterea în greutate sunt factori de risc suplimenari în agravarea insuficienței cardiace ; se adugă diabetul zaharat, fumatul, obezitatea, consumul excesiv de alcool .
***
Cea de a doua temă pe care v-o propunem face parte din același registru. Este vorba însă de una din complicațiile de temut ce pot să apară în timpul sarcinii, respectiv creșterea tensiunii arteriale la gravide ce determină așa-numitele crize de preeclampsie sau chiar eclampsie. Creșteri ale tensiunii arteriale se pot înregistra în cea de a doua jumătate a sarcinii. Nu se cunosc încă motivele declanșării acestui fenomen ce poate afecta femeile gravide de toate vârstele, fără un istoric patologic cardiovascular semnificativ. Se presupune că aceste creșteri tensionale sunt declanșate de creșterea concentrației unui factor placentar, incomplet cunoscut până în prezent, ne-a explicat doamna doctor Corina Grigoriu medic primar de obstetrică și ginecologie, Șef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București. Aceste modificări ale tensiunii arteriale se manifestă prin dureri de cap, modificarea câmpului vizual, stare de greață sau chiar vomă, edeme ale picioarelor, mâinilor, feței. Cum anume se monitorizează corect evoluția unei sarcini, care sunt medicamentele antihipertensive contraindicate în sarcină, care sunt efectele hipertensiunii sau ale tensiunii oscilante asupra mamei și fătului vom discuta duminică 19 februarie 2023 de la ora 18,00 alături de doamna doctor Corina Grigoriu.
***
Cel de al treilea subiect pe care vi-l propunem este legat de modificare actrivității glandei tiroide. Conform statisticilor oficiale hipotiroidia (scăderea activității glandei tiroide) afectează cu precădere persoanel de sex feminin. În categoria 35-65 de ani o femeie din 8 suferă din cauza unei disfuncții tiroidiene. După 65 de ani cifrele indică o evoluție semnificativă: una din cinci femei are astfel de tulburări endocrine.
Am discutat cu doamna doctor Daniela Goldstein medic primar endocrinolog despre tabloul clinic al acestei boli parșive care se instalează lent, evolueză tăcut, insidios și scade progresiv calitatea vieții. Cel mai adesea debutul hipotiroidiei îmbrăcă forme clinice înșelătoare, asemănătoare depresiei sau stărilor de oboseală cronică accentuată; la persoanele vârstnice simptomatologia hipotiroidiei poate mima unele afecțiuni psihiatrice cu impact major asupra memoriei sau proceselor cognitive; sunt descrise și hipotiroidii ce se reflectă preponderent asupra aparatului osteo-articular, similar artritei reumatoide.
În literatura de specialitate sunt descrise creșteri inexplicabile ale colesterolului, asociate hipotiroidiei; încetinirea întregului metabolim al organismului este una din caracteristicile esențiale ale bolii. Se mai pot înregistra: bradicardie( sub 60 de bătăi / minut) și modificări ale tensiunii arteriale.
Una situațiile paradoxale întâlnite în practica medicală este legată de scăderea producției de hormoni tiroidieni fără apariția vreunui semn clinic care să indice acest lucru. Explicația acestui paradox constă în acțiunea sinergică a adrenalinei cu cea a hormonilor tiroidieni, sublinează doamna doctor Daniela Goldstein, sinergie care maschează scăderea concentrației hormonilor tiroidieni pentru o lungă perioadă de timp. Care sunt deci semnele clinice specifice și nespecifice care ar trebui să ne sugereze o hipotiroidie și când ar trebui să ne adresăm unui medic endocrinolog vom afla de la doamna doctor Daniela Goldstein.
O emisiune de Daniela Rei Vișan