REConCHILLiant cu Daniela Rei Vișan și invitații săi
” Aceasta este porunca Mea: să vă iubiți unul pe altul, precum v-am iubit Eu. Mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are, ca sufletul lui să îl pună pentru prietenii săi. Voi sunteți prietenii Mei, dacă faceți ceea ce vă poruncesc. (…) v-am numit pe voi prieteni, pentru că toate câte am auzit de la Tatăl Meu vi le-am făcut cunoscute. ” Ioan 15.12-15.15
05 Februarie 2023, 06:37
Duminică 5 februarie 2023 de la ora 18,00 vă propunem la Radio România Cultural o reîntâlnire cu Silvia Radu și cu Emil Ene. Punctul de plecare al dialogului nostru l-a constituit expoziția ”CREDINȚA, frumusețea văzută și cea nevăzută” deschisă la Galeria Romană în perioada 16 ianuarie – 07 februarie 2023.
Expoziția reprezintă un eveniment reper pentru iubitorii Frumosului și propune publicului o experiență artistică și sufletească complexă: o călătorie interioară către propria inimă, dar și câteva salturi îndrăznețe prin mitologia, istoria și cultura întregii lumi.
Portretul lui Eminescu realizat de Vasile Gorduz mi-a amintit de celebra lucrare egipteană Scribul, în timp ce piesele sculptate în piatră poartă în ele misterul și forța motivelor arhetipale prezente în vechile culturi mediteraneene. Motivul transhumanței, dar și al jertfei lui Abel sau a lui Avraam se împlinesc într-un mod magistral prin simbolul Bunului Păstor, temă pe care Vasile Gorduz a nuanțat-o de a lungul timpului.
Basoreliefurile Silviei Radu m-au trimis cu gândul către celebrul Baptisteriu din Florența, ce sintetizează câteva milenii din istoria omenerii.
Dan Hăulică, prieten apropiat al celor doi soți scria în catalogul expoziției de la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești din 2015 ”Un interpret al dogmei, Sfântul Ioan Damaschinul, spunea despre îngeri că n-au nevoie să vorbească, să se audă între ei, pentru că se înțeleg și fără să treacă prin vama aceasta a cuvântului. Îngerii cu care ne înconjoară Silvia Radu au, într-adevăr, pregnanța lor, dincolo de convenite explicații sau de parafraze. Mai degrabă, suntem aduși aici sub regimul altei nevoi, altcum solidare: aceea de a fi împreună cu artista într-un fel de urgență sufletească. Silvia Radu nu pictează și nu sculptează niciodată după vreun flasc îndemn livresc. Lucrurile care se impun reprezentării sunt pentru ea indiscutabil necesare, de ordinul unei aprige constrângeri. La rândul nostru, astfel se cade să-i urmăm demersul, cu o empatie nedezmințit ațintindu-i firmamentul lăuntric.”
Am discutat cu Emil Ene, cofondator al Galeriei Romană și curatorul evenimentului despre liniile de forță după care a construit expoziția, despre modul în care s-au articulat lucrările atât de diverse în ceea ce privește maniera plastică de întrupare a ideii.
Cu Silvia Radu am survolat câteva zone sufletești delicate al căror punct central este Părintele Sofian, duhovnicul și prietenul celor doi artiști. Am rememorat câteva pagini din istoria creștină a omenirii, a căror actualitate se vădește zi de zi. Am abordat în dialogul nostru și tema biblică a talanților- pe care i-am primit în dar fiecare dintre noi și care trebuie lucrați cu smerenie, discernământ, responsabilitate și dragoste.
Se vorbește în ultimii ani, tot mai mult, despre ART-terapie, despre puterea vindecătoare a artei. Expoziția ”CREDINȚA, frumusețea văzută și cea nevăzută” demonstrează cu prisosință acest lucru. Iar inima omului se poate transforma dintr-un câmp de bătălie într-o punte către cele nevăzute de om, ci doar de îngeri.
O emisiune de Daniela Rei Vișan