REConCHILLiant cu Daniela Rei Vișan și invitații săi
05 Iunie 2021, 06:30
Sâmbătă 5 iunie 2021 de la ora 14,30 vă propunem la Radio România Cultural câteva teme medicale cu un impact semnificativ asupra populației. Vom discuta despre factorii de risc ce pot grăbi apariția cancerului de sân, despre impactul obezității asupra aparatului endocrin și despre contraindicațiile drenajului limfatic.Vor fi alături de noi domnul doctor Cornel Lungu medic primar medicină generală, doamna doctor Daniela Goldstein medic primar endocrinolog și doamna doctor Daniela Ene fiziokinetoterapeut.
După cum subliniam și cu un alt prilej, cancerul mamar reprezintă cea mai frecventă afecțiune oncologică la femei; în România se diagnostichează aproximativ 8.000 de cazuri noi anual; peste 3.000 de paciente mor din acest motiv. Cauzele care determină apariția cancerului de sân au un determinism genetic, dar factorii de mediu pot influența decisiv acest lucru.Mutațiile genetice ale proteinelor ce codifică diviziunea și apoptoza celulară pot favoriza degenerarea malignă a celulelor epiteliale din lobulii glandulari și ductele galactofore. Sunt asociate frecvent cu mutații ale genelor BRCA 1 și BRCA 2.
În România aproximativ 80% din cancerele de sân sunt diagnosticate în formă avansată, deși metodele actuale de diagnostic sunt minim invazive și pot fi efectuate rapid. Menarha precoce, menopauza tardivă, avortul spontan sau terapeutic, alăptarea de scurtă durată, creșterea pragului de vârstă pentru prima sarcină, consumul îndelungat de contraceptive înainte de prima sarcină ( peste 10 ani), expunerea prelungită la radiații ionizante, electromagnetice sau ultraviolete, medicația hormonală de substituție pentru prevenirea osteoporozei sau a bolilor cardiovasculare după instalarea menopauzei, consumul excesiv de alcool, fumatul, cresc considerabil riscul apariției cancerului de sân.
Depistat în faze incipiente, supraviețuirea la 5 ani este ce peste 93% ; în stadiul IV însă doar un sfert din paciente mai sunt în viață. Mamografia și ecografia-dublată de elastografie sunt mijloace de diagnostic sigur, rapid, eficient.
Implementarea ” ablației termice” a fibroadenoamelor , mai ales în cazul femeilor tinere, cu sâni voluminoși reprezintă o șansă importantă de prevenire a degenerării maligne a acestor noduli. Procedura constă în bombardarea cu fluxuri de ultrasunete de înaltă intensitate a țesuturilor mamare modificate benign. Durează doar 30-40 de minute și în 2-3 luni poate fi constatată inactivarea, respectiv fibrozarea fibroadenoamelor tratate cu ultrasunete.
Cum se realizează concret acest lucru, vom discuta cu domnul doctor Cornel Lungu, primul medic acreditat să realizeze tratatamente prin ECOTERAPIE , în exclusivitate pentru țările din Europa de Est. El a obținut în 2010 atestarea ca specialist HIFU ( High Intensity Focused Ultrasound); el deține și atestatul ” Advanced” al Societății Europene de Ultrasonografie (EUROSON) și atestatul WSUMB ( World Society of Ultrasound in Medicine and Biology).
***
Conform statisticilor oficiale obezitatea afectează aproximativ o treime din populația globului. O jumătate din locuitorii planetei sunt supraponderali.Anual se cheltuiesc miliarde de dolari pentru a combate complicațiile metabolice, cardiovasculare, osteo-articulare, psihologice sau endocrine pe care le generează.
Frecvent este necesară abordarea multidisciplinară pentru a diminua impactul devastator asupra organismului. Creșterea semnificativă a riscului de apariție a diabetului zaharat de tip II, a infarctului miocardic acut sau a accidentelor vasculare plasează această afecțiune în topul bolilor lumii civilizate.
Obezitatea are o etiologie multiplă, genetică, comportamentală, neurohormonală; factorii de mediu își pot pune pecetea asupra obiceiurilor alimentare, consumului caloric, stilului de viață sedentar sau sportiv.
Obezitatea poate favoriza în timp apariția rezistenței la insulină, a aterosclerozei avansate, dislipidemiilor, hipertensiunii arteriale, insuficienței cardiace,litiazei biliare, trombozelor venoase, bolilor articulare degenerative, refluxului gastro-esofagian, incontinenței urinare, infertilității, bolilor cu amprentă psiho-socială.
Sistemul endocrin este profund afectat; țesutul adipos are capacitatea de a metaboliza hormonii estrogeni în hormoni masculini, cu consecințe somatice și comporatmentale virilizante. În cazul sindromului de ovar polichistic obezitatea accentuează hiperandrogenismul, anovulația sau oligoovulația.
Despre toate aceste aspecte endocrine mai puțin cunoscute de publicul larg vom discuta cu doamna doctor Daniela Goldstein medic primar endocrinolog.
***
Apropierea sezonului estival mobilizează în fiecare an mii trucuri pentru a putea respecta standardele estetice prețuite în diverse medii atât de mult. Drenajul limfatic, recomandat cu precădere pentru combaterea celulitei este un procedeu solicitat frecvent în cabinetele de fiziokinetoterapie.
Sunt însă necesare anumite precauții înainate de a apela la această procedură. Existența unor trombi la nivelul vaselor de sânge ale membrelor inferioare poate fi o contraindicație absolută a drenajului limfatic datorită riscului crescut de tromboembolie pulmonară sau chiar cerebrală. Efectuarea unei ecografii Doppler poate vizualiza starea vaselor de sânge și poate identifica existența plăcilor de aterom problematice sau a trombilor vasculari.
În acest caz sunt recomandate proceduri ușoare care implică folosirea pompei musculare naturale. Desigur pot fi și situații în care este necesar un consult cardiologic și instituirea unui tratament anticoagulant.
Sedentarismul, profesiunile care implică șederea prelungită la birou, sau din contră, ortosatismul prelungit, pot provoca staze limfatice prelungite cu deteriorări importante ale circulațieie limfei și implicit a produșilor de metabolism.
Doamna doctor Daniela Ene fiziokinetoterapeut ne va semnala situațiile în care este contraindicat drenajul limfatic și ne va prezenta câteva soluții alternative pe care fiecare dintre noi le avem la îndemână , extrem de utile în sprijinul propriei sănătăți.