REConCHILLiant cu Daniela Rei Vişan şi domnul Profesor Dragoş Bumbăcea
01 Decembrie 2024, 08:00
Duminică 1 decembrie 2024 de la ora 18.00 vă propunem la Radio România Cultural o întâlnire cu domnul doctor Dragoş Bumbăcea Profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti, Şeful Clinicii de Pneumologie şi Terapie Acută Respiratorie din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Elias.
Vom discuta despre astmul bronşic, o boală cronică ce afectează peste 260 de milioane de persoane la nivelul întregii lumi. În România se estimează că aproximativ 4.1 % din populaţia ţării, adică peste 800.000 de persoane au această boală cu o componentă genetică dovedită.
Calitatea vieţii este profund alterată mai ales în cazul pacienţilor care nu urmează un tratament cronic disciplinat şi care pot prezenta în timp multiple acutizări ce amprentează treptat structura plămânilor precum şi parametrii funcţionali ai aparatului respirator.
Din punct de vedere al costurilor sociale astmul bronşic are un impact semnificativ asupra sistemelor de sănătate. Tratamentul cronic, spitalizările dar şi concediile medicale repetate pot genera costuri ridicate.
Clasic astmul bronşic este descris de patru simptome relevante: respiraţia îngreunată ( dispnee), wheezing ( zgomot caracteristic pe expir), tuse şi senzaţie de constricţie toracică.
Domnul Profesor Dragoş Bumbăcea subliniază faptul că uneori NU sunt prezente toate aceste simptome chiar de la debutul bolii. Tusea apare în cele mai multe boli pulmonare, în timp ce dispneea poate indica şi o boală cardiacă gravă. Wheezingul şi constricţia toracică sunt însă tipice pentru astmul bronşic, în special la adulţi. Din acest motiv diagnosticul diferenţial ar trebui făcut într-un departament specializat.
Adeseori simptomele au o intensitate mai mare spre sfărşitul nopţii, aşa încât mulţi pacienţi simt că ” au pieptul încărcat ” încă de la trezire. Accesele de tuse sunt frecvent mai intense spre ora 3 dimineaţă.
Factorii declanşatori sunt reprezentaţi cel mai adesea de expunerea la praf, acarieni, substanţe chimice puternic mirositoare sau în concentraţii ridicate, în special în spaţii închise prost ventilate, de contactul cu blana anumitor animale ( pisică în mod frecvent), de apariţia unor viroze respiratorii sau chiar de eforturile fizice prelungite, intense, în special la temperaturi scăzute şi umiditate redusă.
Cât de importantă este administrarea cronică, CORECTĂ a tratamentului, cum poate fi îmbunătăţită calitatea vieţii unui pacient astmatic, dar mai ales cum pot fi evitate complicaţiile ce pot genera starea de rău astmatic ne va explica domnul Profesor Dragoş Bumbăcea fondatorul primei unităţi de terapie acută respiratorie din România la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias.
O emisiune de Daniela Rei Vişan.