” A-i învăţa pe alţii este o dimensiune pedagogică de o responsabilitate şi de o nobleţe care formează adevărata conştiinţă a aristocraţiei umane” - Profesor doctor Miron Bogdan
19 Octombrie 2024, 23:54
Duminică 20 octombrie 2024 de la ora 18.00 vă propunem la Radio România Cultural o reîntâlnire cu domnul doctor Miron Bogdan, Profesor consultant la Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti.
În cei peste 40 de ani de carieră a format sute de specialişti, fiind considerat pe bună dreptate unul dintre întemeietorii şcolii româneşti de pneumologie.
În viziunea domniei sale „ Simţul tactil pus în slujba actului medical beneficiază de taină şi mister prin mirungere dar şi de raţionalitate şi învăţătură”.
Şi dacă prin botez simţurile omului „sunt chemate să fie deschise mesajelor transcendente”, în cazul medicilor acestea trebuie să servească şi slujirii aproapelui. În formarea unui medic, efortul personal al celui intrat pe această cale poate fi înnobilat de relaţia cu un mentor, care „ este hărăzit să îl nască”. Atitudinea faţă de boală, suferinţă, durere, moarte necesită un efort îndelungat de şlefuire a calităţilor intelectuale şi sufleteşti. Perseverenţa, blândeţea, fermitatea trebuie dublate de „ congruenţa” sufletească, morală şi intelectuală dintre profesor şi discipol.
„ Cea mai bună poziţionare în diagnosticarea şi tratarea unei boli complexe este atunci când medicii îşi dau mâna.”
Într-o epocă dominată de instrumentalizarea medicinii dar şi a comunicării interumane echipele de studiu şi de lucru interdisciplinare pot readuce speranţa în vieţile celor cufundaţi în deznădejde din cauza unor boli dificil de tratat.
Sunt frecvente situaţiile în care pneumologii trebuie să colaboreze cu cardiologii, oncologii, imunologii, chirurgii. Poate că unul din cele mai simple exemple este acela al unui pacient cu insuficienţă cardiacă, necesitând o intervenţie terapeutică modernă de înlocuire a unei valve, de realizare a unui bypass coronarian sau chiar a unui transplant. Fără a evalua imagistic şi funcţional un plămân degradat din cauza suferinţei cardiovasculare s-ar putea ca, pe termen lung, eforturile cardiologilor să fie sortite eşecului.
Interconexiunea subtilă a ţesurilor organismului , a gândurilor, sentimentelor şi faptelor noastre poate fi sesizată şi pusă în valoare de un medic iscusit. Aceste deprinderi speciale nu pot fi dobândite decât printr-un efort practic şi individual îndelungat.
Bombardamentul informaţional la care este supus un tânăr medic poate fi sintetizat şi aşezat pe un făgaş dătător de speranţă prin generozitatea unui mentor. .
Cum anume? Veţi putea afla în ediţia de duminică 20 octombrie 2024 a emisiunii REConCHILLiant.
O emisiune de Daniela Rei Vişan