Povestiri din studioul artelor - Sâmbătă 25 ianuarie ora 21
25 Ianuarie 2020, 06:37
Realizator Magdalena Tara
In memoriam Florin-Silviu Ursulescu
Florin-Silviu Ursulescu (FSU) a fost unul dintre cei mai apreciati si documentati jurnalisti in ce priveste istoria pop-rock-ului romanesc. Punctul de pornire in cariera sa de jurnalist in domeniul muzical autohton a fost in calitate de redactor la cea mai influentă pagină de muzică pop-rock din anii 70-80 a revistei Săptămîna (1970 - 1982).
Colaborează la Radiodifuziunea Românăîncepand din 1969 la emisiunile redacţiei muzicale –Radiorecording,Top Săptămîna,Estrada duminicală,Meloritm,Radioglob– apoi laPoliton Stereo. După 1990 iniţiază (alături de Silvia Velicu) principalele emisiuni rock ale Radiodifuziunii:Studio Rock,Retro-Rock,Philo-Rock. Colaborează la emisiunileProgramului 3(Redacţia Tineret, încă de la înfiinţare, în 1973), la emisiunileAntena tineretului,Clubul adolescenţilor,Clubul invitaţilor,Trecem pe recepţie,Turist Club,Student Club, iar după ‘90 acestora li se adaugă Radio în Blue JeansşiTelefonul de seară. A mai realizat şi o emisiune cu caracter country, precum o emisiune pentru copii -Junior Magazin.
Realizează la Radio România CulturalşiRadio România Actualităţinumeroase emisiuni:Hituri de drum bun,Succese de colecţie,Marţi - 4 ceasuri muzicale.
Menționăm că Florin-Silviu Ursulescu a colaborat și la Radio Europa Liberă și s-a numărat printre entuziaştii care au realizat programe la primul post de radio privat din România, Nova 22 (singurul post de radio privat necomercial, 1990-1993).
Florin-Silviu Ursulescu a absolvit Liceul Teoretic "Dimitrie Cantemir" din capitala și Facultatea de Automatică (în cadrul Institutului Politehnic Bucureşti), find totodată pasionat de muzică și un colecţionar de discuri din adolescenţă. Discurile şi publicaţiile de specialitate le-a primit sau le-a cumpărat cu mari eforturi pe vremea comunismului.
Florin-Silviu Ursulescu debutează la revista ING a Politehnicii (1964), semnând ulterior articole pe teme muzicale în
- Litoral (Constanţa)
- Ecran Magazin (Braşov)
- Scînteia Tineretului
- Flacăra
- Informaţia Bucureştilor
- Oblio
- Tineretul Liber
- Liceenii
- Doina
- Azi
- Timpul femeilor
- Libertatea
- Măgăruşul
- Rebus
- Panoramic Radio TV
- Revista Radio
- Indiggo
- Atlas
- Femeia modernă
și revistele muzicale:
- Actualitatea Muzicală (AM, editată de Uniunea Compozitorilor din România)
- Melos
- Rock & Pop
- HMM (Heavy Metal
- Magazin)
- Art and roll
- Musical Report
- Pop
- Rock and Show (unde un timp este redactor-sef)
Florin-Silviu Ursulescu semnează capitole - alături de fratele său Octavian Ursulescu în almanahurile vremii (Cinema, Scînteia tineretului, Rebus) și în Dicţionar Enciclopedic (Editura Enciclopedică)
Florin-Silviu Ursulescu realiza interviuri pentru radio și revista Săptămîna, organizatorii incepand să-l invite în jurii sau ca prezentator ca evenimentele lor să fie popularizate.
Astfel, Florin-Silviu Ursulescu devine membru în juriile multor festivaluri de muzică uşoară (inclusiv Festivalul Mamaia) şi preşedinte al juriilor mai tuturor festivalurilor-concurs de muzică rock din ţară: Buzău, Rm.Vâlcea, Craiova, Câmpulung Muscel, Bacău, Mangalia, Satu Mare, Miercurea Ciuc.
Florin-Silviu Ursulescu semnează prezentări pe mapele albumelor discografice editate de Electrecord şi alte case de discuri.
Florin-Silviu Ursulescu prezintă topuri şi organizează audiţii de albume, fiind fondator şi animator al principalelor focare de muzică pop ale anilor ’60 - ‘70 din cluburile pop ASE, IPGG, Club 303 (Politehnică), Club Z (Mihai Eminescu), Club A, Ateneul Tineretului - din Bucureşti, Club 182- Rectorat (Braşov).
Florin-Silviu Ursulescu este prezentator la numeroase lansări discografice, prezintă sute de spectacole ale formaţiilor şi soliştilor români - și prezintă show-uri ale muzicienilor străini în România, colaborînd cu ARIA (Agenţia Română de Impresariat Artistic).
Florin-Silviu Ursulescu organizează alături de fratele său primul festival folk autohton (la Club 303), participă la organizarea primelor festivaluri rock din ţară la Clubul Arhitecturii (FestivalulClub A, 1969, 1970), organizează şi prezintă (alături de Aurel Gherghel) Galele revistei Săptămîna (‘72-‘73). I-au fost decernate numeroase premii si distinctii printre care:
- Premiul revistei Melos pentru activitate publicistică muzicală – 1994
- Premiul fundaţiei Om bun pentru sprijinirea mişcării folk româneşti - 2000
- Ordinul aniversar clasa 1 aur (acordat de Uniunea Ziariştilor Profesionişti - Ordinul ziariştilor
Florin-Silviu Ursulescu a fost membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania - sectia Muzicologie.