Povestiri din studioul artelor Realizator Magdalena Tara
26 Septembrie 2020, 06:35
Sambata 26 septembrie ora 21
Invitat special E.S. Oleg Serebrian - Ambasadorul Republicii Moldova in Republica Federala Germania
Continuam dialogul inceput anul trecut in cadrul emisiunii Povestiri din studioul artelor cu diplomatul, istoricul si scriitorul Oleg Serebrian - Ambasadorul Republicii Moldova in Republica Federala Germania.
Cu ocazia aniversării a 50 de ani, in anul 2019, a fost decorat de Președintele Republicii Moldova cu Ordinul Gloria Muncii. In acelasi an al doilea roman al sau, ”Woldemar”, a fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova si recent a încheiat al treilea roman, ”Liliacul alb din Peenemuende”.
„Îmi vine foarte greu să anticipez reacția cititorilor și a criticilor la acest roman. E un subiect mult mai complex decât în romanele mele anterioare, cu multe nuanțe sensibile de ordin istoric, moral, psihologic. E deosebită și perspectiva narațiunii, apoi e și o temă absolut nouă, neexploatată în literatura română. De altminteri, nici chiar în literatura germană nu există un roman despre Peenemünde în anii de război. Sunt câteva filme artistice, mai multe filme documentare, o serie de memorii, foarte multe lucrări istorice, dar nu cunosc să existe un roman” a subliniat autorul romanului.
„Mă preocupă idea scrierii unei cărţi despre rolul Germaniei în unirea Basarabiei cu România la 1918, am şi vizitat arhiva Ministerului Federal de Externe, am găsit câteva lucruri interesante, chair de-a dreptul intrigante despre cum s-a produs acel proces în martie-aprilie 1918, fazele pregătitoare ale lui, lucruri absolut necunoscute, ignorate şi un context cu totul şi cu totul altfel decât se crede sau decât chiar consider unii istorici”, a spus diplomatul.
Oleg Serebrian este politolog, scriitor, diplomat și politician. In prezent este Ambasadorul Republicii Moldova in Republica Federala Germania.
A studiat istoria și dreptul la Universitatea “Ion Creangă” din Chișinău și relațiile internaționale la Institutul European de Înalte Studii Internaționale din Nisa, după care a urmat studii de specializare la Universitatea din Edinburgh, Școala Națională de Administrație din Paris și Centrul de studii în domeniul securității și diplomației al Universității din Birmingham. În 1998 a susținut doctoratul în științe politice la Academia de Științe a Republicii Moldova.
În 1992 – 1993 a fost secretar II în Direcția Europa și America de Nord a Ministerului Afacerilor Externe (MAE) al Republicii Moldova. Între 1993 și 1994 a fost secretar I în Direcția Europa și America de Nord a MAE al Republicii Moldova și concomitent, lector la catedra de istorie antică și medievală a Universității “Ion Creangă” din Chișinău, apoi, între 1994 și 1995, a fost șeful secției România în Direcția Europa și America de Nord a MAE al Republicii Moldova. Între 1998 și 1999, după susținerea tezei de doctor, revine în ministerul de externe de la Chișinău, ocupând concomitent funcțiile de șef al Direcției Analiză Politică și purtător de cuvânt al ministrului. Din 1999 până în 2005 a fost prorector al Universității Libere din Moldova (ULIM). Între 2005 și 2010 a fost deputat în ParlamentulRepublicii Moldova, în 2005 – 2006fiind membru al Biroului Permanent al Parlamentului. Din iulie 2010 pînă în iulie 2015 a fost Ambasadorul Republicii Moldova în Franța și delegat permanent al Republicii Moldova la UNESCO. La 7 decembrie 2010 Oleg Serebrian a fost ales, pentru un mandat de doi ani, Președinte al Congresului Uniunii Latine.
La 13 noiembrie 2015 a fost numit prin decret prezidențial Ambasador al Republicii Moldova în Germania.
Între anii 2001 și 2008 a fost președintele Partidului Social-Liberal. La 10 februarie 2008, în urma fuziunii Partidului Social-Liberal cu Partidul Democrat din Republica Moldova, a fost ales prim-vicepreședinte al PDM, funcție din care a demisionat în iunie 2010, după numirea sa ca Ambasador al Republicii Moldova în Republica Franceza.
Oleg Serebrian este un militant federalist european, membru al Uniunii Federaliștilor Europeni. În 1997 a fondat Institutul de studii europene din Moldova, prima organizație neguvernamentală moldovenească specializată în probleme de integrare europeană. Din 1997 este membru al Consiliului Centrului Internațional de Formare Europeană, iar între 1999 și 2010 a fost președintele secției moldovenești a Mișcării Europene. Din 2013 este membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.
Începând cu anul 1998 Oleg Serebrian a ținut prelegeri și la Institutul European din Nisa, Institutul European al Universității Catolice din Louvain (Belgia), Universitatea Harvard, Institutul European al Universității Babeș-Bolyai din Cluj, Academia Diplomatica din Viena ș.a. Este autorul mai multor studii de geopolitică și geografie politică (tratează cu precădere subiecte legate de zona Caucazului și Mării Negre) apărute în România, Rusia, Franța, Germania, Marea Britanie, Polonia, Ucraina ș.a. Din 1998 este membru al Consiliului Științific al Institutului European de Înalte Studii Internaționale din Nisa.
În 2000, pentru contribuție la dezvoltarea științelor politice, a fost decorat cu ordinul Steaua României (cea mai înaltă distincție oferită de statul român) în grad de ofițer. În 2012 i s-a decernat Premiul Special al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova pentru romanul Cântecul mării. La 10 iulie 2015 a fost decorat de președintele francez Francois Hollande cu Ordinul Național de Merit pentru aportul adus la dezvoltarea relațiilor moldo-franceze și promovarea valorilor francofoniei.