Yolanda Crețescu: “Modul în care reacționăm la stimulii din mediu ne poate influența comunicarea și percepția”
09 Decembrie 2024, 13:24
Orașul vorbește cu psihoterapeuta Yolanda Crețescu despre conceptul de comunicare senzorială, importanța sa în societatea contemporană și impactul acesteia asupra interacțiunilor umane.
Acest tip de comunicare implică transmiterea și percepția informațiilor prin intermediul simțurilor. Dacă în trecut comunicarea verbală era primordială, în prezent simțurile au devenit canale esențiale de transmitere a emoțiilor și informațiilor, într-un mod non-verbal.
“Comunicarea senzorială se referă la procesul prin care informația este transmisă și percepută prin intermediul simțurilor. Dacă până acum comunicarea verbală era intelectualizată, se vorbea despre conceptualizarea cuvintelor și a limbajului verbal, vedem că, de cele mai multe ori, nu este suficient. Și vorbim cu simțurile noastre mai mult decât vorbim cu cuvintele.”
Yolanda Crețescu spune că tehnologia și spațiile virtuale au distorsionat comunicarea senzorială tradițională. De asemenea, pandemia a afectat simțul tactil, reducând contactul fizic și influențând negativ modul în care transmitem emoții prin atingere. Totuși, există o reîntoarcere către senzorialitate ca antidot la digitalizare, cu accent pe reconectarea cu simțurile prin practici educaționale și de parenting.
“Conținutul informațional care folosește foarte multe imagini, culori, forme, texte, grafice, cum sunt prezentările vizuale din social media, cum sunt videoclipurile, pot fi canale eficiente de comunicare senzorială. Dacă supra-stimulăm, nu mai obținem o comunicare, ci de cele mai multe ori, cei care se supra-expun, încep să aibă chiar deficit de atenție și scăderea capacității memoriei.”
Comunicarea senzorială poate fi utilizată atât în scopuri pozitive (educație, terapie), cât și negative (manipulare subliminală). De exemplu, ritmul rapid al muzicii sau un anumit ton al limbajului pot induce presiune sau urgență.
Înțelegerea și utilizarea echilibrată a comunicării senzoriale este esențială pentru o interacțiune sănătoasă, mai ales în contextul unei societăți puternic influențate de tehnologie.
Interviu realizat de Daria Ghiu în emisiunea Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată de luni până vineri, de la ora 9:00, la Radio România Cultural.