Tik Tok, rețeaua care, în 5 minute, te cunoaște mai bine decât părinții tăi
23 Februarie 2024, 13:24
TikTok este o aplicație și o rețea de socializare lansată de o companie chineză în septembrie 2016, sub numele „A.me”. În afara Chinei a ajuns în 2017. Folosită pentru a crea videoclipuri scurte, TikTok a început inofensiv ca un hub de distracție pe care oamenii imitau dansuri și făceau playback.
Pe platforma care se promovează ca un loc de învățare putem găsi tutoriale de gătit, make up, lecții de limbi străine sau meditații, sfaturi de parenting, de dezvoltare personală și multe, multe altele. De altfel, tinerii folosesc TikTok ca pe un motor de căutare.
Referindu-se la părțile rele ale TikTok, Monica Jitariuc vorbește în dialogul cu Daria Ghiu despre dependența de rețea (adolescenții petrec 6-10 ore conectați), doomscrolling (intri și pur și simplu uiți de tine, dând scroll cu degetul mare), TikTok brain (când tu vezi doar clipuri de 30 de secunde ajungi să îți fie foarte greu să te mai poți concentra la altceva), lipsa intimității, mimetismul social (tinerii ajung să se îmbrace la fel, să arate la fel, să vorbească la fel).
Un interviu realizat de Daria Ghiu, în emisiunea Orașul Vorbește.
Monica Jitariuc este consultantă de comunicare și trainer.
Misiunea ei este să sprijine companii, instituții publice, ONG-uri și pe liderii acestora să comunice empatic, transparent și contemporan cu publicurile lor. Face asta prin consultanță, traininguri, workshop-uri, discursuri publice.
Monica este preocupată de noile tehnologii, de impactul lor în viaţa noastră și de mecanismele prin care se construiește azi reputația în spațiul public.