Șona AIR - Artiști în rezidență în Casa Albastră | PODCAST
21 Martie 2024, 07:34
Casa Albastră din satul Șona din județul Brașov găzduiește ȘONA AIR (Artists in Residence), programul de rezidență artistică al Fundației Ștefan Câlția.
Sorina Vasilescu (Vazelina), ilustratoare, designer grafic și autoare de benzi desenate, este unul dintre primii artiști invitați în rezidență.
„Mediul acesta îmi permite să mă rup de drumul obișnuit al lucrurilor și să o iau pe cărările gândurilor care se abat de la norma de conținut”, spune Sorina Vazelina, care în cadrul Șona AIR, va lucra la asamblarea a 40 de pagini din volumul de benzi desenate dedicat subiectului morții în diverse culturi și perioade.
„Mă uit la moarte din prisma eliberării spiritului de materie, dar în același timp mă uit și la cimitirele care mai există la noi, cu sculpturi în piatră. Încerc să recuperez diverse moduri de a privi timpul și aici, la Șona,am timp și să citesc cărți pe care așteptam de multă vreme să le pot parcurge cap-coadă, cum ar fi «Vârstele timpului» în care încerc să descopăr, să scormonesc cumva sub suprafața asta a sărbătorilor creștine și să aflu cumva cum se raporta omul înainte la natură și cum folosea calendarul și tradițiile astea mai vechi ca să dialogheze cu mediul.” - Sorina Vasilescu (Vazelina)
Rezidențele Șona AIR vor avea loc bianual, în primăvară și toamnă, iar ediția 2024, care are doar participarea națională - urmând ca din 2025 să se adreseze și artiștilor internaționali -, este curatoriată de Monica Dănilă, coordonatoarea rezidențelor.
„Am pornit împreună cu Monica Dănilă, care coordonează proiectul, un tip de rezidență care nu se prea regăsește în România sau noi nu l-am găsit nicăieri. Această rezidență în care inviți artistul pur și simplu să rezide, să se concentreze pe sine și să își aleagă singur obiectivele. Sorina nu ne e datoare cu nimic. De fapt, noi suntem datori în fața proiectului să alegem oamenii în care avem încredere că au ceva de spus, iar acest tip de rezidență le oferă lor timpul și șansa să se concentreze asupra lucrurilor pe care le-au început, dar, din varii motive, nu reușesc să le termine”, spune Matei Câlția, directorul Fundației Ștefan Câlția.
Sorina Vasilescu (Vazelina) și Matei Câlția, directorul Fundației Ștefan Câlția, au fost invitații Dariei Ghiu în emisiunea Orașul Vorbește.
În rezidența Șona AIR, alături de Sorina Vasilescu, au mai fost invitați Maria Mandea, artistă și cercetătoare ce lucrează cu mediul jocului, și George Marian Preduț, artist ce lucrează cu mediul fotografic. Cei doi sunt membri ai colectivului Super:Serios și vor dezvolta un proiect colaborativ de cercetare. Intitulat Persona și locul - căutări printre personaje și spații, acesta explorează relația dintre figură și loc, dintre corp și teritoriu, dintre personaj și spațiu, prin observații în mediul de lucru, documentare fotografică și mici intervenții temporare in-situ.
Rezidențele Șona AIR vor avea loc bianual, în primăvară și toamnă, iar ediția 2024, care are doar participarea națională - urmând ca din 2025 să se adreseze și artiștilor internaționali -, este curatoriată de Monica Dănilă, coordonatoarea rezidențelor.
Rezidența din toamna acestui an a Șona AIR (Artists in Residence) le va găzdui pe artistele Alina Manolache, cineastă, autoare a unor filme la granița dintre documentar și cinema experimental, și Nicoleta Moise, scriitoare și jurnalistă, a cărei practică de lucru combină arhive, video și text pentru a face vizibile povești sau evenimente mai puțin cunoscute.
Fundația Ștefan Câlția a fost constituită în anul 2016 și are ca scop promovarea proiectelor de substanță din cultura vizuală, sprijinirea dezvoltării organizaționale și dezvoltarea sustenabilității proiectelor în care se implică. Activitatea Fundației s-a concretizat și în jurul unui interes crescut pentru îngrijirea și valorificarea patrimoniului operei lui Ștefan Câlția, acțiuni sociale și de conservare legate de satul Șona în principal, dar și de sudul Transilvaniei în secundar.