Socioloaga Adriana Sohodoleanu: „Bucătăria este o oglindă a societății” | PODCAST
11 Ianuarie 2024, 08:35
„Mi-am dat seama că sunt pasionată de mâncare încă de mică, de când găteam pe ascuns budinci de cozonac în capace de bere. Dar mi-a luat ceva timp să înțeleg că mâncarea înseamnă mult mai mult decât rețete, tehnici de preparare, istorii și maniere la masă”, scrie Adriana Sohodoleanu, în deschiderea cărții «Ce e nou în noua bucătărie românească», lucrarea sa de doctorat în sociologie.
Teza analizează principalele direcții de modernizare a bucătăriei autohtone și prezintă concluziile unei cercetări de aproximativ 5 ani în care autoarea a intervievat mai toți chefii care au contribuit la schimbarea la față a peisajului culinar de la noi și a participat si a analizat mai toate experientele gastronomice locale de interes temei.
„Bucătăria este o metaforă a societății, este o oglindă. Ne uităm în farfurii, în meniuri și înțelegem unde suntem, ce ne place și ce nu, de ce ne e frică (mai puțin zahăr, mai mai multe plante), mai mult naționalism sau mai multă deschidere și adoptarea tendințelor globalizante. Toate lucrurile acestea se văd în bucătăriile de restaurant, care reflectă foarte bine dinamica din societate, la fel ca și bucătăria de acasă. Sunt practic la intersecția dintre cultură și societate. și cred că ceea ce a scris Levi-Strauss („Bucătăria unei societăți este un limbaj în care aceasta își traduce inconștient structura. În afară de cazul în care, fără să și dea seama, își arată contradicțiile”) continuă să fie foarte, foarte adevărat. Bucătăria românească își arată contradicțiile. Pe de altă, suntem foarte mândri că suntem români, pe de altă parte manifestăm acel autorasist de care povestea regretatul profesor Vintilă Mihăilescu. E un conflict permanent, de fapt, ba ridicăm în slăvi, ba divizăm complet și destul de agresiv. Nu pare că ne am găsit calea, iar bucătăria arată lucrul ăsta”, explică Adriana Sohodoleanu în interviul acordat Dariei Ghiu, în emisiunea Orașul Vorbește.