Șerban Savu: „Raportul dintre muncă și timp liber, o temă de mare actualitate astăzi în lume” | PODCAST
23 Martie 2024, 06:10
Proiectul „Ce este munca” semnat de artistul Șerban Savu și curatoriat de artistul Ciprian Mureșan reprezintă România la Bienala de artă de la Veneția, ediția a 60-a, ce va fi deschisă în perioada 20 aprilie - 24 noiembrie. Expoziția este o reflecție amplă asupra iconografiei complexe a muncii și timpului liber, iar proiectul are două componente, în Pavilionul național din Giardini și în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția.
„În Pavilionul României vom face o instalație, un poliptic. O formă canonică, polipticul va ocupa tot peretele frontal al pavilionului, va fi alcătuit din nișe. În nișe vom pune aproximativ 40 de picturi aranjate într-o compoziție atent ticluită, în care lucrurile se leagă între ele. Sunt lucrări de mari dimensiuni, lucrări de mici dimensiuni. E o compoziție mai complexă dedicată muncii și timpului liber. În fața lui, pe o structură arhitectonică, care înglobează niște socluri și băncuțe pe care publicul poate să stea, vor fi amplasate patru machete ale unor locuri emblematice, machete ce vor include fiecare câte un mozaic. (...) . Mă preocupă relația dintre procesul de producție și pauză. Acum există o dezbatere intensă despre raportul dintre muncă și timp liber. E o temă de mare actualitate” declară Șerban Savu.
Șerban Savu
„Ce este munca” explorează trecutul recent, relația dintre monumental, spațiu public și spațiu intim, dintre propagandă, lipsa adevărului și utopie.
„Una dintre machetele prezente în Pavilion este a unui sit arheologic în care am inserat un detaliu dintr-un mozaic realist socialist din anii '70 din Arad, Victoria Socialismului, de la Fabrica de Vagoane. Am reprodus un fragment din acel mozaic pe care l-am inserat în acest sit arheologic. Mă întreb: cum ar fi să găsim aceste lucrări de spațiu public din perioada comunistă, peste 2000 de ani? În ce măsură ideologia și propaganda s-ar mai regăsi acolo? În ce măsură ar fi un document istoric care ar vorbi puternic despre o epocă utopică? În ce măsură mai citim acolo adevărul? Cât adevăr conține acea lucrare de artă?” adaugă Șerban Savu.
Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția va fi transformată într-un atelier de mozaic. În spiritul micilor ateliere venețiene, Noua Galerie va deveni un spațiu de producție ce intersectează tradiția locală a mozaicului și preocupările conceptuale ale proiectului. Echipele de mozaicari vor fi alcătuite din profesori și studenți la arte din Republica Moldova, Iași și Cluj.
„Vom aduce artiști mozaicari la Veneția, un oraș cu o mare tradiție în arta mozaicului bizantin renascentist. Va fi un dialog, cred, foarte interesant, care are la bază mediul mozaicului.” a adăugat Șerban Savu, invitat, alături de Ciprian Mureșan, în emisiunea „Orașul vorbește”, realizată de Daria Ghiu.
Ciprian Mureșan
Un dialog mai amplu cu Șerban Savu și Ciprian Mureșan va fi difuzat în emisiunea „Arte frumoase”, sâmbătă, 23 martie, de la ora 18.30.