Patrimoniul vorbește cu Ana Rubeli. Stâna din Poiana Tămașului, Făgăraș, veche de peste 80 de ani
18 Octombrie 2024, 12:10
Astăzi, Ana Rubeli ne povestește despre stâna din Poiana Tămașului, Făgăraș, o stână veche de peste 80 de ani, pe care a explorat-o recent în cadrul unei excursii educative organizate de Foundation Conservation Carpathia. A avut ocazia să exploreze munții și să observe urme ale animalelor reintroduse în ecosistem, precum zimbrul și castorul. Acest proiect de reintroducere a fost conceput pentru a contribui la refacerea sănătății ecosistemelor montane.
„Traseul nostru prin munți s-a finalizat la această stână veche de peste 80 de ani din Poiana Tămașului, pe care am explorat-o în interior și în exterior. Ea a devenit acum destinație de ecoturism, însă își păstrează povestea. Are trei încăperi incredibile, care s-au păstrat ca funcțiune, și anume fierbătoarea, unde se făcea focul. Zona de buduroaie, spațiul unde stăteau vasele unde brânza se matura, și stâna brânzii, adică locul unde se păstra brânza pe termen mai lung.”
Zimbrii și castorii au fost dispăruți din Munții Carpați timp de peste 100 de ani, din cauza intervențiilor umane. Blana castorului, de exemplu, a fost intens exploatată pentru industria modei și a parfumurilor, motiv pentru care specia a dispărut. Acum, castorii reintroduși își fac din nou cuiburi și baraje în pădurile de munte, contribuind la refacerea zonelor umede.
„Am văzut un baraj făcut de arhitectul pădurii, castorul. A creat un baraj în 17 zile. Își taie lemnele astfel încât acel lemn să cadă fix deasupra râului și să-și facă treaba. Acolo își creează ei niște culcușuri, niște vizuine, ei sunt nocturni și, practic, în timpul zilei stau acolo și noaptea lucrează.(...)Iar, în ceea ce privește zimbrii, am observat locul unde ei se scarpină, am văzut urme de păr de zimbru pe copaci, am văzut urmele lor prin pădure, pentru că ei sunt extrem de mari și, atunci, locul prin carentrec se vede, lasă un gol aparte în pădure.”
Patrimoniul natural și cel construit nu pot fi separate crede Ana Rubeli. Recent a fost implicată în evenimente pentru regenerarea cartierului Cotroceni din București, unde a participat la discuții despre revitalizarea comunităților urbane prin cultură și despre importanța patrimoniului construit și relația sa cu patrimoniul natural.
Interviu realizat de Daria Ghiu.
Orașul vorbește este o emisiune realizată de Daria Ghiu și produsă de Gabriela Mitan Dulgheru, difuzată în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.