ORICE MOARTE E O POARTĂ. Cum ne transformă doliul?
17 Mai 2024, 10:16
Pornind de la propria experiență a pierderii unor oameni dragi în timpul pandemiei, artista Rucsandra Pop invită oamenii să ia parte la un ritual colectiv de procesare a doliului și de acceptare a morții. Instalația performativă este construită în jurul ideii că ORICE MOARTE E O POARTĂ și este o instigare de a reflecta la pierdere, dar și de a căuta în moarte sensul vieții.
ORICE MOARTE E O POARTĂ este un loc de întâlnire pentru comunitate, un spațiu sigur în care oamenii se pot gândi la moarte și doliu și pot vorbi despre aceste subiecte dureroase. Este un travaliu de doliu colectiv mediat de artă. Spre deosebire de ritualurile tradiționale asociate morții, acesta este deschis, fără reguli fixe, și fără judecăți, fiind un ritual pe care fiecare și-l poate personaliza. Acest proiect artistic își propune să deschidă o conversație publică dureroasă, dar necesară, pentru ca oamenii să se simtă mai puțin singuri și speriați în fața întâlnirii cu moartea.
„Deși e despre mine și a plecat de la mine, proiectul acesta nu mai e de mult al meu și nu mai e de mult despre mine. Am folosit memoria a casei și a celor apropiați mie, ca să creez un cadru în care toți ceilalți să-și aducă emoțiile, să se deschidă și să se vulnerabilizeze”, a spus Rucsandra Pop în interviul acordat Dariei Ghiu, în emisiunea Orașul Vorbește.
Experiența este construită pe straturi, artista Rucsandra Pop apelând la fotografie, colaje, video, text, muzică, la haine și obiecte casnice, dar și la practici care activează în același timp simțurile și emoțiile – cum ar fi frământatul colivei sau schimbatul pământului la flori. Toate aceste elemente creează un spațiu al empatiei, în care la final oamenii se deschid și încep să vorbească despre cei care nu mai sunt, dar și despre propriile frici legate de moarte.
„În orice moarte sunt de fapt doi, cel care pleacă și cel care rămâne, dar ritualurile sunt foarte mult centrate pe cei care pleacă. Noi, cei care rămânem, avem și noi nevoie să fim atenți la transformarea prin care trecem”. (Rucsandra Pop)
Performance-urile ORICE MOARTE E O POARTĂ continuă la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov până duminică 19 mai.
De asemenea, va exista o 𝐜𝐚𝐫𝐭𝐞-𝐨𝐛𝐢𝐞𝐜𝐭, în paginile căreia se regăsesc textele din cadrul performance-urilor semnate de artista Rucsandra Pop, curatoarea Iuliana Dumitru și poeții Alina Purcaru, Cristina A. Bejan, Elena Vlădăreanu, Ștefania Mihalache, Andrei Dósa, George Ștefan și Răzvan Țupa.
Vineri, 17 mai, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, va avea loc un workshop tematic dedicat artiștilor, antropologilor și psihologilor din comunități din jurul Brașovului (Făgăraș, Sinaia, Predeal, Sfântu Gheorghe și altele), în care vor fi explorate metodologia și impactul în comunitate a unui astfel de demers performativ, cu scopul de a fi preluate în propria practică artistică (mai multe informații aici: https://fb.me/e/1p1fBDHd9).