Monica Jitariuc, în Orașul Vorbește. Cât de mult ne acceptăm fix așa cum suntem?
26 Martie 2024, 12:23
Statisticile arată că o femeie aplică pe piele aproximativ 168 chimicale pe zi, pune peste 2 kilograme de fond de ten pe chip într-un an și ingerează cam un kilogram de ruj pe toată durata vieții. (Machiajul în mediul corporatist - ritual, practici, instrumente și tehnici, teza de dizertație a Monicăi Jitariuc, Masteratul Studii Vizuale și Societate, SNSPA)
În 2019, după 20 de ani în care lucrase în corporații, Monica Jitariuc a adunat minutele petrecute zilnic în fața oglinzii, pentru machiaj și demachiere și a realizat că pierduse 180.000 de minute, adică 3.000 de ore. În zile, 125 de zile! Aceasta a fost punctual de plecare al cercetării ei dedicate machiajului în mediul corporatist. Monica a făcut mai întâi un experiment: a renunțat la machiaj pentru 6 luni.
”A fost foarte ciudat. Odată, pentru că eu mă simțeam foarte ciudat. Am simțit inclusiv cum vibrația, înălțimea energiei cu care susțineam prezentări era mai mică. Pur și simplu, eram mai reținută, nu eram atât de expansivă, aveam chiar tonul puțin mai jos. Apoi am observat reacția oamenilor din jurul meu, unii care mă întrebau cu îngrijorare și vădită preocupare dacă sunt ok, alții care mă judecau. Îmi spuneau »Băi, ar trebui să te machiezi. Totuși, tu ai un statut, ești femeie. Femeile ar trebui să se machieze. » Mă loveam de acest «ar trebui» care aducea și o stigma, cumva, la nivel profesional. E vorba de stereotipurile de gen. Așa cum nu se face să ieși nemachiată, așa nu se face să lucrezi în construcții, să zicem. E doar o tradiție, atât de încetățenită în percepția noastră, despre cum ar trebui să fie o femeie, cum ar trebui să arate, cum ar trebui să fie ea frumoasă. E o definire artificială a societății, a standardelor de frumusețe.”
Pornind de la teză ei de dizertație, «Machiajul în mediul corporatist - ritual, practici, instrumente și tehnici», Daria Ghiu a discutat cu Monica Jitariuc despre machiaj, dar și despre filtrele online de înfrumusețare și felul în care ele ne înfluențează încrederea în noi.
”Acum nu mai corelez încrederea în mine cu machiajul pe care îl port pe chip și știu că eu aduc ce am mai bun în mine în orice înteracțiune cu oamenii din jurul meu. Și asta nu ar trebui să depindă de un mascara. Ar fi și păcat!”