Metabucătăria, un loc de interacțiune, sustenabilitate și regenerare artistică
25 Octombrie 2024, 18:31
Orașul vorbește cu arhitectele Anca Nechita Cioarec și Brîndușa Tudor, cofondatoarele Stardust Architects, despre filosofia lor de design orientată spre „experiențe poetice” și despre proiectul lor recent, „Metabucătăria”, prezentat în expoziții de artă contemporană, inclusiv la Kunsthalle Bega în Timișoara și Muzeul Național de Artă Contemporană din București.
Anca Nechita Cioarec: „Cred că Stardust Architects este spațiul nostru de întâlnire și de experiment.(…) Am simțit amândouă o apropiere către proiectele mai mici de design de obiect. Am început pur și simplu să ne imaginăm împreună tot felul de experiențe sau de mici obiecte sau instalații pentru niște concursuri și apoi, pe măsură ce am tot continuat să lucrăm împreună, am simțit nevoia unui cadru de lucru.”
Primul loc de expunere a ideilor a fost blogul lor, care cuprinde secțiunea „WeLike” – o colecție de referințe și inspirații – și „WeDo”, care documentează proiectele proprii.
Proiectul Metabucătăria, născut inițial ca o propunere pentru Pavilionul României la Bienala de la Veneția, a evoluat sub îndrumarea curatoarei Anca Mihuleț. În acest spațiu experimental, arhitectele propun bucătăria ca metaforă a colaborării și reciclării.
Anca Nechita Cioarec: „Ni s-a părut o metaforă foarte potrivită, aceea de a ne imagina acest spațiu comun al unei bucătării deschise în care mai mulți actori își pun pe masă experiența, cunoștințele, procesele de lucru, rețetele, ingredientele, deșeurile care rezultă în urma proceselor fiecăruia și care pot deveni, de fapt, o materie primă pentru un alt participant.”
Metabucătăria include cinci „metabucătari” sau grupuri care au adus materiale și procese diferite pentru a explora sustenabilitatea și recuperarea resurselor. De exemplu, Atelier Terrapia a prezentat tehnici de construcție cu pământ, Living Cities Architecture a folosit betonul cânepă, iar Culinaria a introdus procese de conservare alimentară ca sursă de bioplastice.
Brîndușa Tudor: „Am regândit Metabucătăria în sensul în care, dacă inițial ea trebuia să găzduiască 12 echipe de arhitectură din România, de data asta ne-am oprit asupra a 5 grupuri pe care noi i-am numit Metabucătari, care conțineau cel puțin un arhitect. Majoritatea dintre ei, de fapt, fiind educați ca arhitecți, dar și ei oameni punte, în sensul în care fie s-au supra-specializat pe un material, pe recuperarea unui material, fie chiar au migrat de-a dreptul către un domeniu conex.”
Interacțiunea vizitatorilor a fost esențială în cadrul instalației, unde procesul circular de creare și revalorizare a resurselor expuse pe masă a devenit baza atelierelor participative, incluzând activități pentru copii. Astfel, instalația nu doar expunea produse finale, ci implica publicul în proces, arătând pașii din spatele fiecărui obiect.
Interviu realizat de Daria Ghiu.
Orașul vorbește este o emisiune realizată de Daria Ghiu și produsă de Gabriela Mitan Dulgheru, difuzată în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.