Meloterapia, puterea vindecătoare a muzicii
30 Septembrie 2024, 13:23
La 1 octombrie sărbătorim Ziua Internațională a Muzicii, o zi propusă de renumitul violonist Yehudi Menuhin și de vicepreședintele Consiliului Internațional al Muzicii al UNESCO, Boris Iarustovski. E un bun prilej pentru a discuta despre muzică, pentru a merge la un concert, pentru a asculta muzica ta preferată, pentru a începe să studiezi un instrument muzical.
Orașul vorbește despre meloterapie, adică terapia prin muzică, cu psihoterapeuta Yolanda Crețescu.
„Sunetul este unul din atributele conexiunii și muzica, sunetul ordonat, este forma artistică cea mai veche. Primele instrumente au fost acele fluiere de os de acum aproximativ 40.000 de ani.”
Un aspect important este modul în care muzica activează sistemul limbic al creierului, care gestionează emoțiile, memoria și motivația. Meloterapia este eficientă în diverse contexte, cum ar fi educația, unde muzica ajută la îmbunătățirea învățării și dezvoltării neuroplasticității. De asemenea, are un impact asupra hormonilor, reducând cortizolul (hormonul stresului) și stimulând eliberarea endorfinelor, cunoscute pentru inducerea unei stări de bine.
„Muzicoterapia sau meloterapia, cum este ea cunoscută, este o formă de terapie complementară care ajută la îmbunătățirea sănătății emoționale și este recomandată în anumite situații precise. De exemplu, în autism este folosită foarte bine și e nevoie să înțelegem că este o formă științifică, care folosește controlat sunetele și instrumentele. Este o specializare, nu oricine poate să facă această meloterapie, este important să spunem asta.”
În ceea ce privește aplicarea meloterapiei, Yolanda Crețescu o recomandă pentru toată lumea, dar mai ales pentru persoanele cu tulburări psihice, cum ar fi anxietatea și depresia, pentru pacienții cu boli cronice, în recuperări post-operatorii, la copii cu tulburări de neurodezvoltare (precum autismul), sau chiar pentru bolnavii terminali.
Interviu realizat de Daria Ghiu.