Laboratorul de neuroștiințe - Cultura și evoluția creierului uman
14 Ianuarie 2025, 10:55
În ultimul deceniu, din ce în ce mai multe studii din domeniul neuroștiințelor încearcă să răspundă la o întrebare atât de simplă încât adesea uităm să o mai punem: Cum a fost posibilă apariția culturii? Răspunsurile, spun cercetătorii, le putem găsi dacă studiem modul în care creierul uman a evoluat și modul în care creierul altor animale a evoluat.
„La începuturi, și eu aș susține ca și acum, cultura ajuta la supraviețuirea speciei. Este o adaptare evolutivă. Întrebarea se pune de ce alte specii nu dau dovadă de cultură așa cum dă specia umană? Pentru că - chiar dacă există specii la care s-a dovedit că există un transfer de cunoștințe de la o generație la alta (primate, specii de balene ș.a.) - nicăieri nu se vede o dezvoltare atât de fructoasă a culturii, cum se vede în societatea umană. Și specific pentru cultura umană este ceea ce cercetătorii numesc caracter deschis. Cu alte cuvinte, noi nu ne limităm la un anumit set foarte restrâns de informații pe care le-am transmis mai departe, ci la fiecare generație îmbogățim acest set cu alte informații, cu alte experiențe, cu alte posibilități de imaginație, și posibilitățile acestea sunt practic infinite."
Cum a făcut creierul uman posibilă cultura aflăm în Laboratorul de Neuroștiințe de astăzi de la colegul nostru Cornel-Florin Moraru, conferențiar al Universității Naționale de Arte din București și doctor în filosofie și arte vizuale.