GAUDEAMUS 2024. Alexandru Ciubotariu: „Toată experiența ta ca om se descarcă în niște ilustrații la un moment dat”
06 Decembrie 2024, 00:50
Orașul vorbește cu trei dintre cei mai apreciați ilustratori români, Anca Smărăndache, Alexandru Ciubotariu (Pisica Pătrată) și Dan Ungureanu, despre ilustrațiile de carte pentru copii, provocările întâmpinate în procesul de ilustrare și legătura profundă dintre imaginație și expresivitate vizuală, redarea emoțiilor complexe pentru cititorii mici sau reinterpretarea personajelor clasice într-o manieră modernă și captivantă.
Anca Smărăndache a simțit încă din copilărie o pasiune pentru desen și pictură, fiind înconjurată de povești și cărți. A început la Liceul de Artă Marin Sorescu din Craiova, continuând studiile la Universitătea Naţională de Arte, Facultatea de Arte Decorative și Design din București, secţia Artă Murală. Mai târziu, s-a regăsit în ilustrația de carte.
„Mi-a plăcut de mult să fiu înconjurată de cărți, mi-au plăcut poveștile. Când nu le citeam le ascultam la pick-up, la radio. Primul lucru pe care îl fac și acum e să dau drumul la radio. Și erau poveștile acelea de dimineață care mă făceau să-mi imaginez lumea mai frumoasă și tendința de a desena și de a picta era așa, stringentă.”
Alexandru Ciubotariu a explicat cum arta sa se împarte între banda desenată, ilustrația clasică de carte și proiectele în spațiul public. A colaborat cu editura Casa Radio pentru colecția Radio Prichindel, combinând sunetul și imaginea într-o experiență unică.
„Am reușit, printr-o întâmplare fericită, împreună cu editura Casa Radio, să facem o colecție care are și audio, și desen, și bandă desenată, și text. E o experiență foarte, foarte interesantă, mai ales pentru mine, care sunt un iubitor de bandă desenată. Să ai o bandă desenată cu audio pe fundal, adică cu actori care îți interpretează banda desenată, și cu muzică, care acompaniează toată aventura, este ceva senzațional.”
Dan Ungureanu a studiat ilustrația de carte pentru copii la Cambridge School of Art, unde și-a rafinat tehnicile și și-a descoperit pasiunea pentru a scrie povești cu imagini. Pentru el, povestirea prin imagini este mai naturală decât folosirea textului.
„Scrisul, pentru mine, nu presupune, în primul rând, cuvinte, ci scriu cu imagini. Calea aceasta am ales-o pentru pentru a-mi spune poveștile.”
Anca Smărăndache, Alexandru Ciubotariu și Dan Ungureanu i-au împărtășit Dariei Ghiu provocările și subtilitățile procesului creativ în ilustrație, discutând despre redarea emoțiilor abstracte, cum ar fi iubirea și furia, în imagini care să rezoneze cu copiii (cum a fost cazul cărții Privighetoarea și trandafirul de Oscar Wilde), despre găsirea unui echilibru între muncă și inspirație pentru a îmbogăți textul cu ilustrații care să rămână relevante peste ani, și despre reinterpretarea personajelor clasice, precum Micul Prinț, pe care Dan Ungureanu l-a transformat într-un copil contemporan cu o coroană de carton, păstrându-i însă caracterul atemporal.
Interviu realizat de Daria Ghiu în emisiunea Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată de luni pânăvineri, de la ora 9:00, la Radio România Cultural.
Cei trei artiști pot fi întâlniți la Târgul de Carte Gaudeamus. Pe Anca Smărăndache o găsiți sâmbătă, 7 decembrie, de la ora 12:00, la standul Humanitas, la lansarea cărții Uimitoarea călătorie a spiridușului Scorțișoară de Andreea Răsuceanu; Alexandru Ciubotariu va fi prezent la lansarea romanului grafic Prâslea cel Viteaz și Merele de Aur la standul Editurii Casa Radio, vineri, 6 decembrie, ora 10:30, iar Dan Ungureanu participă la evenimentul dedicat cărții Să studiem cu Apolodor furnicile și lumea lor, de Florin Bican, la standul Arthur, sâmbătă, 7 decembrie, ora 16:30.