Drepturile de proprietate culturală intelectuală pot fi apărate prin stabilirea unui cadru legal care să impună consimțământul informat, recunoașterea sursei și compensația echitabilă
05 Iunie 2024, 15:12
Orașul Vorbește cu avocata Monica Boța-Moisin, fondatoarea Cultural Intellectual Property Rights Initiative, despre protecția patrimoniului cultural și a drepturilor de proprietate culturală intelectuală. Ea militează împotriva preluării modelelor tradiționale de marile companii fără recunoaștere și recompensare adecvată.
În dialog cu Daria Ghiu, Monica Boța-Moisin a explicat necesitatea acestei inițiative, care a fost lansată în 2018 pentru a proteja custozii cunoașterii tradiționale și expresiile culturale ale acestora:
“La nivel internațional, nu există o ramură de drept care să protejeze specific acest tip de cunoaștere. Inițiativa Cultural Intellectual Property Rights Initiative sau Inițiativa drepturilor de proprietate culturală intelectuală s-a născut cu viziunea de a contribui la crearea unui sistem unic de protecție pentru acești custozii.”
În acest sens, inițiativa promovează regula celor trei C: consimțământ informat, credit (recunoașterea sursei) și compensație echitabilă.
Monica Boța-Moisin a discutat și despre cazul recent din România, unde un brand internațional de modă a folosit un model de cămașă tradițională românească fără consimțământul comunității locale, evidențiind complexitatea protejării acestui patrimoniu:
“Nu putem vorbi de recunoaștere internațională în afara existenței unui tratat pe această temă. Asta e o problemă. Aici intrăm foarte mult în tehnicalitățile și nevoia de expertiză specifică pe această ramură de drept, care este în formare și care pune probleme și discuții peste tot în lume, nu doar în România.”
Aflați mai multe despre protejarea patrimoniului cultural din interviul acordat de Monica Boța-Moisin Dariei Ghiu pentru emisiunea Orașul vorbește.
Recent, Monica Boța-Moisin a fost desemnată una dintre cele două câștigătoare ale premiului Ashoka Fellow din România, primind o bursă pe 3 ani și sprijin pe viață prin marea comunitate de inovatori sociali incluși în rețeaua Ashoka. În România, doar 10 persoane au primit până acum această bursă și distincție.